Quantcast

Tisztelgés

Inspiráló nők kerülnek az amerikai érmékre

Inspiráló nők kerülnek az amerikai érmékre
Maya Angelou© Jack Sotomayor/New York Times Co./Getty Images

Az amerikai történelem jelentős női alakjairól mintázott negyeddolláros érméket bocsátanak ki az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok Pénzverdéje a jövő évben útjára indítja az „American Women Quarters” programot, melynek során az elkövetkező négy évben összesen 20 olyan negyeddolláros pénzérmét bocsátanak ki, melyek hátapján úttörő amerikai nők lesznek láthatóak. A program során olyan kitüntetett nők kerülnek rá az érmékre, akik jelentős sikereket értek el saját területükön, legyen szó a választó- vagy a polgárjogról, a kormányzásról, a tudományokról vagy épp a művészetekről.

„Ezek az inspiráló érmék minden évben öt olyan rendkívüli nő történetét mesélik el, akik hozzájárulása kitörölhetetlenül bevésődött az amerikai kultúrába” – mondta Alison L. Doone, az Egyesült Államok Pénzverdéjének megbízott igazgatója. „Az eljövendő generációk az e rajzolatokat viselő érmékre tekintve arra fognak emlékezni, hogy mit lehet elérni a jövőkép, az elszántság és a mindenki lehetőségeinek javítására irányuló vágy segítségével.”

A jövőre útjára induló program első öt érméjén szereplők nevére is fény derült, ezzel egy időben pedig az első tervek is napvilágot láttak arról, hogyan fognak kinézni az emlékérmek.

  • Maya Angelou: író, előadóművész, társadalmi aktivista.
  • Dr. Sally Ride: fizikus, űrhajós, pedagógus, az első amerikai nő, aki járt az űrben.
  • Wilma Mankiller: az indiánok és a nők jogainak aktivistája, az első nő, akit a cherokee indiánok törzsfőnökévé választottak.
  • Nina Otero-Warren: az új-mexikói választójogi mozgalom vezetője, a Santa Fe-i állami iskolák első női felügyelője.
  • Anna May Wong: az első kínai-amerikai filmsztár Hollywoodban, aki jelentős örökséget hagyott a nőkre a filmiparban.

Forrás: MINT