Quantcast

Futball

Először lesz női játékvezetője az afrikai labdarúgó-bajnokságnak

Először lesz női játékvezetője az afrikai labdarúgó-bajnokságnak
© Masashi Hara

Salima Mukansanga először a tokiói olimpia női döntőjét vezette, és most meg akarja mutatni a világnak, hogy mi, nők is tudunk valamit.

Az egykori kosárlabdázó Salima Mukansanga 18 évesen döntött úgy, hogy jelentkezik egy játékvezetői tanfolyamra, és a sport iránti szenvedélyének hódol. A most 33 éves Mukansanga joggal büszkélkedhet azzal, hogy felügyelte a franciaországi női világbajnokságot, a tokiói olimpián női mérkőzéseket vezetett, és most ő az első női játékvezetője az Afrikai Nemzetek Kupájának.

A ruandai származású Salima Mukansanga a negyedik játékvezetőként működött közre a Kamerunban jelenleg zajló Afrikai Nemzetek Kupája B csoportjában a Guinea-Malawi mérkőzésen, és az ESPN szerint a következő hetekben várhatóan teljes mértékben átveszi majd a játékvezetői feladatokat. Mukansanga tehát arra készül, hogy történelmet írjon, és tisztában van azzal, hogy milyen hatása lesz a feladatának: Szeretném, ha más nők is támogatnának engem, más női játékvezetők és nők az egész világon, mert képesek vagyunk valamire, készen állunk, a felkészülés ugyanaz, és megvan a bátorságunk, hogy megtegyük" - folytatta Mukansanga inspiráló beszédét.

Mint az interjúban kifejtette, a játékvezető döntő fontosságúnak tartja korábbi részvételét az olimpián, ahol például megtanították nekünk, hogyan kell használni a VAR-t", ami sok fontos eszközt adott a mérkőzések vezetéséhez", és tisztában van azzal, hogy egy profi férfi versenyen bíráskodni nagyobb nehézségekkel járhat. A labdarúgás típusa és a játék megértése a legmagasabb szinten van, de a legfontosabb dolog az, hogy készen álljunk a játék követelményeire, természetesen keményen dolgozva a játékvezető kollégákkal. A megfelelő csapatmunkával és kommunikációs készségekkel együtt jól fogunk teljesíteni" - zárja Mukansanga.

Hosszú még az út a női játékvezetők előtt

Rajta kívül a 63 játékvezető listáján más nők is szerepelnek - a marokkói Fatiha Jermoumi és Bouchra Karboubi, a kameruni Carine Atemzabong -, de hivatalos játékvezetőnek csak Mukansanga lett kijelölve. Az esemény azonban úgy tűnik, hogy egy kis lépés a befogadás felé a labdarúgásban, amely felé a FIFA nemzetközi szinten nagyon lassan halad. Az elmúlt években számos Mukansangához hasonló esetet láthattunk: a francia Stéphanie Frappart-tól kezdve, aki az angol Premier League és a férfi UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseit vezette, egészen Rebecca Welch január 8-i debütálásáig, aki a Birmingham City és a Plymouth Argyle mérkőzését követően első nőként bíráskodott a férfi FA-kupa harmadik fordulójának mérkőzésén. Nyilvánvaló, hogy ezeket az eseteket még egy kezünk meg tudjuk számolni, de bízunk benne, hogy valami új és fontos iránynak a kezdeti lépései.

Forrás: Elle