Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MÉREG

A világ leggyilkosabb parfüme, ezrek haltak meg miatta

2023. január 25.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara
parfüméria divattörténelem parfüm gyilkos parfüm
A világ leggyilkosabb parfüme, ezrek haltak meg miatta
© Fotó: Getty Images

A parfüm már évszázadoka óta kedvelt kelléke a nőknek, alkalmanként pedig még gyilkossághoz is használták. 


A középkorban a parfüm még teljesen mást jelentett. A nők különféle főzetekkel illatosították magukat, sokszor pedig a mérgező anyagok is bekerültek a keverékekbe. Volt egy kozmetikum, melyet kifejezetten ezzel a céllal készítettek. Az Aqua Tofana a feljegyzések szerint akár több ezer ember halálát is okozhatta. 

A gyilkos parfüm megvásárlása hihetetlenül egyszerű volt

Az Aqua Tofana Olaszországban bukkant fel még az 1600-as években. A nőknek ekkoriban nem volt egyszerű kiszabadulniuk a rossz házasságból, hiszen a válás szóba sem jöhetett. Ezért más módszerhez folyamodtak. A megoldást egy nő alkotta meg. Egyesek szerint ez maga Guilia Tofana volt, vagy az édesanyja, akit később kivégeztek a férje meggyilkolásáért. 

A parfümöt, vagyis inkább méreget apró üvegcsékbe csomagolták, teljesen színtelen, íztelen, és csak enyhe illata volt, ezért nem számított feltűnőnek. A csomagoláson Szent Miklós képét helyezték el, sokáig senkinek sem vette észre, hogy valójában mit rejt az üveg. A főzet kapható volt az üzletekben, legtöbbször a kozmetikumok közé helyezték el. 

A pontos recept nem maradt fenn, de nagy valószínűséggel arzént, ólmot és nadragulyát tartalmazott. A keverék annyira halálos volt, hogy már pár csepp elég volt ahhoz, hogy a férfiak szervezetét legyengítse. Mivel nem volt íze, ezért a nők könnyedén belecsempészhették a férfiak italába, ételébe, miközben azt a hatást keltette az üveg, hogy egy parfümről van szó. 

Az Aqua Tofana első adagja megfázásos tüneteket okozott, a második alkalom legyengítette a gyomrot, míg a következő adagok már teljesen megölték a gyanútlan férjeket. A tünetek hasonlóak voltak bármelyik betegséghez, ezért nem tudni pontosan, hogy hány férfi halt meg a gyilkos parfümtől. 

Guilia több éven keresztül árulta az üzletében a keveréket, a legenda szerint az egyik kliensének köszönhette a lebukását. Az egyik nő meg akarta mérgezni a férjét, bele is tette a mérget az ételbe, de az utolsó pillanatban meggondolta magát, és mindent bevallott. A férfi megkereste Guiliat, és megvádolta, ami a lebukásához vezetett. A másik verzió szerint egyre több embernek tűnt fel, hogy sok a fiatal özvegy, a nők pedig gyónás során elmondták a mérgezéseket a papoknak, így eljutottak a méregkeverőhöz. 

Több ezer ember halálát okozta

A fennmaradt feljegyzések szerint Guilia nem tudta pontosan megmondani, hogy hány férfit öltek meg a méreggel, de 600 férfit biztosan. A történészek szerint ez a szám jóval magasabb, hiszen nem vallotta be mindenki a gyilkosságot, a mérget pedig sokáig értékesítették Olaszország déli részében. 

A lassan ható méreg mondhatni egész Európát bejárta, hiszen később számos beteg férfi állította, hogy megmérgezték. Érdekesség, hogy még Mozart is azt állította, hogy az Aqua Tofanaval mérgezték meg, amikor váratlanul súlyos betegség lépett fel nála. Ezt a zeneszerző saját maga írta le, bár a tényt azóta sem sikerült igazolni. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves