Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HAJHULLÁS

Extrém módon hullhat a hajad, ha így viseled

2022. július 16.

2 perc olvasás

ELLE

frizura haj hajápolás hajhullás hajszálak haj töredezés
Extrém módon hullhat a hajad, ha így viseled
© Shutterstock

A copf mindenképpen praktikus viselet a rohanó hétköznapokban, ez tény. Ám közel sem ennyire egészséges, könnyen hajhulláshoz vezethet. 


Egyszerűen nincs praktikusabb frizura, mint a lófarok. Ám nem ez a legegészségesebb frizura, ahogyan hordhatod a tincseidet, most pedig eláruljuk, miért érdemes mindenképp rendszeresen pihentetni a hajad, ha gyakran kötöd lófarokba, ugyanis extrém mértékben fenyeget mindenki mumusa: a hajhullás

Imádjuk a lófarkat, de nem a legjobb választás

Ha kevés az idő, a lófarok tökéletes. Még akkor is, ha meleg van, és a hosszú, kiengedett haj különösen bosszantó. Amíg csak időnként csináljuk, egyáltalán nem baj. Sajnos azonban, ha minden nap összekötjük a szálakat, rossz szolgálatot teszünk a hajunknak.

Ha túl gyakran viselsz lófarkat, az nagy feszültséget kelt a hajszálakban. Főleg, ha nagyon magasan és nagyon szorosan kötöd össze a fejeden. Hiszen ez hatalmas nyomást gyakorol a tüszőkre és a hajgyökerünket körülvevő és védő struktúrákra. Mellette pedig a szálak teljes hosszukban törnek, és állandó terhelésnek vannak kitéve. 

Ennek a nagy nyomásnak a következménye a haj töredezése. A legrosszabb esetben a napi lófarok akár extrém mértékű hajhulláshoz is vezethet. Ezt a mechanikai súrlódás okozta hajhullást vontatási alopeciának nevezik. A haj egyre ritkul, a növekedési szakasz lerövidül, végül a haj kihullik. De ne ess pánikba: ez tényleg csak akkor fenyeget, ha állandóan lófarkad van. Ha viszont ez igaz rád, akkor itt az ideje a pihenésnek! Ez lehetővé teszi majd, hogy a hajad helyreálljon, és egészségesen, erősen növekedjen.

Mit tehetsz, ha nem akarsz lemondani a copfról?

Természetesen ezek a veszélyek egyáltalán nem azt jelentik, hogy most már teljesen le kell mondanunk kedvenc frizuránkról. Ha odafigyelsz pár dologra, megtalálod majd az arany középutat a praktikum és a helyes megoldás között. 

Válassz kíméletes hajkötőket, hajgumikat. Hanyagold a gumi és fém eszközöket, mert ezek támadják a leginkáb a hajszerkezetet. Legyen a hajgumi minél puhább anyagból. 

Vidd alacsonyabbra a lófarkat, hogy a nyomás ne mindig ugyanott érje a fejedet. Minél lejjebb van a copf, annál kevésbé húzza le a gravitáció. 

Vezesd be a copfmentes napokat, a hét egyik felében egyáltalán ne csinálj semmit a hajaddal, csak hagyd szabadon lógni. 

Éjszakára pedig soha, semmilyen körülmények között ne fogd össze! Hidd el, sokkal pihentetőbben is alszol majd!

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves