Quantcast

Haj-rá!

A levendulaolaj segíthet a hajhullás ellen

A levendulaolaj segíthet a hajhullás ellen

A levendula olaját évezredek óta használják a népi gyógyászatban, de a hajápolásban rejlő lehetőségeit még messze nem aknáztuk ki! 

Az eredetileg a Földközi-tenger vidékéről, a Közel-Keletről és Indiából származó levendulavirágot világszerte használják szinte gyógyszerészeti hatékonysága miatt. Antiszeptikus, antimikrobiális és nyugtató hatásait már több mint 2500 éve megfigyelték. Ezt a mesés illatú virágot évszázadok óta használják a népi gyógyászatban, és a mai napig népszerű számos betegség, többek között a szorongás, nyugtalanság, álmatlanság és depresszió kezelésére. A levendula illóolajról úgy vélik, hogy jótékony hatással van a sebgyógyulásra, mivel korábbi klinikai vizsgálatok szerint alkalmazása után csökkent a fájdalom és a bőrpír a sérülések helyén. Arról azonban már kevesebben tudnak, hogy a hajápolásban is számos előnnyel bír. 

 A levendulaolaj előnyei a haj számára

Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a levendulaolaj növekedési faktor tartalmánál fogva képes lehet a haj növekedésének serkentésére. Fontos megjegyezni azt is, hogy a levendulaolaj pozitív pszichológiai hatásai, amelyeket több vizsgálatban is megfigyeltek, szintén befolyásolhatják a haj és a fejbőr egészségét. A stressz a hajhullás egyik vezető oka mind a férfiak, mind a nők esetében, ami levendulaolajos aromaterápiával célzottan kezelhető. Továbbá az immunrendszer aktiválódása és a gyulladás szorosan összefügg a szorongással és a stresszel, melyek a fejbőr egyensúlyának felborulásához és hajhulláshoz vezethetnek.

Enyhíti a szorongást és a stresszt: A levendulaolaj használata a szorongás és a stressz csillapítására a római és egyiptomi időkre vezethető vissza. A levendulaolajos kezelésről megállapították, hogy kevés mellékhatással enyhíti a szorongással kapcsolatos tüneteket, például a nyugtalanságot és az alvászavarokat. Koncentrált formában akár egy nyugtató hatásával is felérhet, ezért óvatosan kell használni.

Megelőzheti a korpásodást: A korpásodást jellemzően a fejbőrön elszaporodó gombák okozzák. A levendulaolaj antimikrobiális tulajdonságainál fogva segíthet megelőzni a korpa kialakulását.

Csökkenti a gyulladást: A stressz és a szorongás hatalmas fizikai terhet ró a szervezetre. Biokémiai összefüggéseket találtak, amelyek az immunrendszer aktiválódását és a gyulladást, valamint a hangulati zavarokat, például a szorongást, a nyugtalanságot, az álmatlanságot és a depressziót hozzák összefüggésbe. E betegségek kezelésében a levendulaolaj csökkentheti a gyulladást a szervezetben és különösen a fejbőrben.

Serkentheti a haj növekedését: bár még több humán klinikai vizsgálatra van szükség az egérkísérletek eredményeinek megerősítéséhez, a levendulaolajról megállapították, hogy a hajhullás elleni kúrákban használt Minoxidil hatóanyagához hasonló mértékben elősegíti az új haj növekedését.

Javítja a fejbőr általános egészségét: A levendulaolaj gyulladáscsökkentő és antimikrobiális, fertőtlenítő tulajdonságai által javítja a fejbőr általános egészségét. Az egészséges fejbőr elengedhetetlen az új haj növekedéséhez, így ez is segíthet a hajnövekedés elősegítésében.

 Milyen hajtípusra ajánlott?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a levendulaolaj minden hajtípuson és textúrán használható. Előnyeit leginkább azok fogják megtapasztalni, akik hajhullással vagy ritkulással küzdenek illetve akiknek fejbőr problémájuk van. Más olajokhoz hasonlóan a vékonyszálú vagy zsírosodásra hajlamos hajjal/fejbőrrel rendelkezők takarékosan használhatják.
Fontos, hogy ha hajhullást tapasztalunk, mielőtt bármilyen kúrába fognánk, forduljunk orvoshoz, mivel azt hormonális egyensúlyhiány vagy más egészségügyi problémák is okozhatják!

Hogyan használjuk a levendulaolajat a hajra?

A levendulaolaj használható a fejbőr és a haj kezelésére közvetlenül a hajon és fejbőrön, inhalálással vagy akár belsőleg. Az aromaterápiát vagy a levendulaolaj inhalálását általában azoknak ajánlják, akik a szorongást és a stresszt szeretnék leküzdeni, ami negatív hatással lehet a hajra és a fejbőrre. A levendulaolaj szájon át történő szedése nem javasolt orvosi konzultáció nélkül. Aki allergiás a levendulavirágra, ne használjon levendulaolajat az irritáció kockázata miatt.

FONTOS: bőr és hajápolásra kizárólag a megbízható forrásból származó, orvosi tisztaságú levendulaolaj alkalmas! 

Adjunk néhány csepp levendulaolajat a samponunkhoz vagy hajbalzsamunkhoz: Vegyünk két-három csepp levendulaolajat a tenyerünkbe, és keverjük össze a szokásos mennyiségű samponnal/hajbalzsammal. Hagyjuk hatni a hajon néhány percig, majd alaposan öblítsük le.

Készítsünk masszázsolajat a fejbőrünkre: keverjünk össze két-három csepp levendulaolajat 30 ml vivőolajjal, például argán-, szőlőmag-, jojoba-, kókusz- vagy mandulaolajjal. A fejbőr masszírozása a véráramlást is fokozza, ami jótékony hatással lehet a haj növekedésére. A masszázs után mossunk hajat a megszokott módon. 

Használjunk levendulaolajat tartalmazó termékeket: Ha előre elkészített terméket használunk, csökkentjük a túl magas koncentráció okozta irritáció kialakulásának esélyét.