Köszöntsük a tavaszt ragyogó manikűrrel!
Sokaknak ismerős lehet a szituáció: hiába minden alapozólakk, krém, a betört-, vagy rendkívül lassan növögető körmök megkeseríthetik a mindennapjainkat.
Jó hír ugyanakkor, hogy nem kell újabb csodaszer után kutatnunk! Dr. Dana Stren bőrgyógyász szerint, ha nem áll fent komolyabb egészségügyi probléma, kiegyensúlyozott tápanyagbevitellel orvosolhatjuk a problémát. Mutatunk is gyorsan öt ételt, amelyek nem csak finomak, de a szakember szerint rengeteget segítenek az álom-manikűr elérésében.
Antioxidánsban, A- és C vitaminban gazdag, kell ennél több? A spenót és más zöldek, például a kelkáposzta vagy a brokkoli sokat tehetnek az erős körmökért, ráadásul a vastartalmuk is jelentős. „A vashiány redős, törékeny, elszíneződött és halvány körmöket okoz” – árulta el a doktornő, hozzátéve: mivel a C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, igazi jolly jokernek számítanak ezek a zöldségek.
Jöhet főzve, buggyantva, omlettként, azaz szinte minden formában! A fehérjében, biotinban és más tápanyagokban dúskáló tojást a lehető legváltozatosabb módokon fogyaszthatjuk, de mindenképpen hőkezeljük előtte, mert nyersen a szervezetünk nem képes felszívni belőle a vitaminokat.
Szinte felsorolni is nehéz, mennyi jótékony összetevő található az avokádóban: az E-vitamin, B-vitamin, lutein, folsav és omega-3 zsírsavak mind-mind a segítségedre lesznek, ha természetes fényű, erős körmökre vágysz. Építsd be az étrendedbe az avokádót, akár smoothie formájában is!
Az édesburgonya szintén egy remek C-, B6-vitamin és antioxidáns-forrás, de megtalálható benne az az A-vitamin is, ami fontos szerepet játszik a keratin termelésében. Fogyasztásával leszámolhatunk az elvékonyodó, görbe körmökkel, a legjobb pedig, hogy nyugodtan meg is süthetjük, a szakértő szerint ugyanis a legtöbb vitamin nem károsodik jelentősen hő hatására.
Rézzel, cinkkel, mangánnal, B6- és E-vitaminnal veszi fel a harcot a töredező, barázdált körmök ellen a nasinak is tökéletes napraforgómag, ami mindezek mellett remek magnéziumforrás is. Utóbbi hiányát a doktornő szerint „gyenge, hámló körmeink” jelezhetik, ám ha a magvak fogyasztása mellett tesszük le a voksunkat, jótékony hatását a hajunkon és bőrünkön is érezhetjük.
(Via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!