Quantcast

Időhurok

Sorozat készül az Idétlen időkig című kultfilmből

© Columbia Pictures

A könnyed, romantikus komédiának szánt film egy egész generáció számára vált fogalommá - nem véletlen, hogy másfél éve VR-játékot is csináltak belőle, most pedig sorozatban fogják feldolgozni azt.

A Harold Ramis által rendezett 1993-as film fogadtatása nem volt elsöprő siker: sokan megnézték ugyan a mozikban, de a kritikusok nem igazán fejezték ki elragadtatásukat a művel kapcsolatban. Volt azonban valami az alkotásban, ami beégett az emberek agyába, mert egyre többen érezték úgy, hogy az ő életükben is van olyan elakadás, ami csak a filmbéli Mormota-naphoz hasonlítható. Sőt, az amerikai katonai szleng az angol nyelvű "Groundhog Day" kifejezést - ami az eredeti filmcím - azóta is előszeretettel használja ismétlődő, kellemetlen szituációkra.

A történet egy időhurokban játszódik, ahol a főszereplő Phil Connors (akit Bill Murray alakít) február 2-án a Pennsylvania állambeli Punxsutawney-ba érkezik, mert ott nagy eseményről kell tudósítania: ezen a napon ugyanis az ottani mormota (akit stílusosan szintén Philnek hívnak) minden áldott évben megjósolja, meddig tart még a tél, azáltal, hogy meglátja-e saját árnyékát vagy sem. Ez egyébként egy valós rendezvény ezen a településen, bár a filmet nem ott, hanem egy Woodstock nevű városban forgatták.

LEÍRTÁK, MÉGIS KULTFILM LETT

Szóval riporterünk, Phil, a közeli város, Pittsburgh tévéjétől jön ide a producerrel, Ritával (Andie MacDowell) és egy operatőrrel, Larryvel (Chris Elliott) együtt, hogy megörökítse a mormota jövendölését ezen az isten háta mögötti helyen, de azzal nem számol, hogy másnap is ugyanerre a napra fog ébredni. Úgy tűnik, a pokolra, vagy legalábbis a purgatóriumba kerül, ahol bár semminek nincs következménye, lehetetlen a szabadulás.

A főhős számára nap mint nap ismétlődő próbatételek, az öröklét értelmének és kihasználásának gondolata sokkal mélyebben érintette a nézők lelkét, mint az előre várható volt. Olyan filozófiai és vallási-spirituális kérdéseket vetett fel az emberekben, mint hogy mitől lesz egy élet valóban értelmes, hová tud fejlődni valaki, és egyáltalán, miben van értelme többé válni, létezik-e második esély (vagy reinkarnáció), vagy éppen hozhatnak-e megváltást a jó cselekedetek.

A filmben Phil eleinte csak kihasználni akarja a már-már isteni helyzetet, ám mikor rádöbben, hogy semminek sincsen súlya, amit tesz, akkor úgy dönt, véget vet életének. Ebben sem jár sikerrel, így meg kell tanulja a leckét: ki kell hoznia életéből a maximumot, el kell érnie a fejlődés legmagasabb szintjére és a közösség olyan tagjává kell válnia, aki képes alázattal segíteni és szolgálni másokat. Amint ezt eléri, megkapja jutalmát, elnyeri szíve választottja, Rita szerelmét is, és végre kiszabadul az állandó körforgásból.

10 ÉV TÖRTÉNETE

A filmnek egyébként nagyon finom, kesernyés humora van, sok vicces pillanatot élvezhetünk benne fekete komédiába hajló jelenetekkel, ezek közül az egyik, amikor Phil belefut régi ismerősébe, Nedbe, aki azóta biztosítási ügynökként dolgozik és megpróbálja rásózni termékeit.

A kissé hálátlan szerepet játszó Stephen Tobolowsky színész zseniális alakítást nyújt, ezért különösen érdekes fordulata az életnek, hogy éppen tőle tudjuk: a filmből sorozat készül. "Éppen a Sonynál forgattam, amikor odajött az egyik producer és megkérdezte tőlem, hogy vállalnám-e Ned szerepét az Idétlen időkig televíziós változatában is. Természetesen igent mondtam" - mesélte a Production Meeting Podcastben 2020 júliusában.

Izgalommal várjuk, mit lehet kihozni ebből a témából egy sorozatban, a film készítői szerint ugyanis Phil legalább 10 évet tölt ebben az időhurokban, így bőven van alkalom a lehető legsokszínűbb helyzetek kidolgozására, újabb kérdések felvetésére.

AMÍG VÁRNOD KELL RÁ, EZT NÉZD

Arról, hogy mikorra készül el a sorozat és hol fogják adni, egyenlőre nincsen információnk. Ha azonban érdekel minket ez a téma, akkor addig is vigasztalódhatunk az Amazon Prime Apró tökélyek térképe (The Map of Tiny Perfect Things) című romantikus filmjével, amelyben szerelmes tinik élik át újra és újra életük ugyanazon napját. Bár ez nem egy Groundhog Day, a várakozás alatti könnyed szórakozásnak ez is megteszi majd.