Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Lizzo - az énekesnő, akire most a világnak szüksége van

2019. szeptember 06.

9 perc olvasás

juice lizzo sasha flute
Lizzo - az énekesnő, akire most a világnak szüksége van

Úgy robbant be a zeneiparba, ahogyan még senki.


2019-ben nehezen tudnánk elképzelni egy olyan világot, melyben Lizzo nem szolgáltat nekünk zenét, ahol a 'Juice' és a 'Boys' slágereit nem hallgathatnánk. Abban a világban valószínűleg egyikünknek sem okozhatna önfeledt pillanatokat és örömet az énekes/rapper/fuvolista twerkelése a színpadon, miközben egy teljes fuvolaszólót is lenyom.  Elképzelhetetlennek tűnik, pedig nem sokon múlt, hogy ez bekövetkezzen. 2017. azon napján, amikor Lizzo kiadta a 'Truth Hurts' című slágerét - ami egyébként jelenleg a Billboard slágerlista 1. helyén szerepel -  Lizzo elvesztette minden reményét a zenéléssel és az élettel kapcsolatban is. Producerének megírta, hogy feladja karrierjét, megunta, hogy fáradtságot, vért és könnyeket öl olyan zenékbe, amiket sosem fog hallani senki.

Dzseki: Gaultier Paris, melltartó: Savage x Fenty, Bodysuit: Christian Siriano, nyaklánc: De Beers.

"Azt éreztem, hogy a kiadott dalaim egytől egyik mentek a levesbe, hiszen senki sem figyelt rájuk." - emlékszik vissza. Lizzo éppen egy rövid szünetet tart a turnéja közben. "Kidőlt egy fa az erdőben, de nem volt visszhangja, én ezt éreztem a zenémmel kapcsolatban. Egész nap a szobámban sírtam. Azt mondtam magamnak, hogy ha most abbahagynám a zenélést, az ég-világon senkit sem érdekelne." A producere ugyanezen a napon megjelent a lakásán, hogy lelkesítse és elmondta, hogy ha a világnak nem is fontos Lizzo zenéje, nekik kettőjüknek nagyon is az. "Szóval, meghoztam a döntést, folytattam a pályafutásom, mint zenész. Nagyon hálás vagyok a döntésemért, amit akkor a lehető legjobb időben hoztam meg."

Kitartó munkája hamar meghozta a gyümölcsét. Az ominózus nap után két évvel, ma, Lizzo a legfelkapottabb zenész. Az emberek minden egyes mozdulatára kíváncsiak, akkor is, ha éppen a Met-Gála vörös szőnyegén sétál tetőtől talpig rózsaszínben, vagy éppen videókat posztol magáról Instagramra, twerkelés közben. Áprilisban lépett fel először a Coachella fesztiválon és kiadta debütáló albumát 'Cuz I Love You' címen. Két hónappal később, a 2019-es BET-díjátadón egy ütős, emlékezetes és hátborzongatóan jó számot adott elő a közönségnek. A fellépésen voltak háttértáncosok, esküvői díszlet és egy fuvolaszóló, amire még maga Rihanna is felállt helyéről, hogy állva tapsoljon és táncoljon. Lizzo nemrég az egyik legnagyobb sminkmárka, az Urban Decay kampányarca lett, szerepel a 'Hustlers' című filmben Jennifer Lopez és Cardi B oldalán, az MTV VMA díjátadó pedig két kategóriában is jelölte. Ennél jobb éve karrierje szempontjából aligha lehetne.

Ruha: Michael Kors Collection, ékszerek: Tiffany & Co. cipő: Giuseppe Zanotti.

Lizzo számára a siker azonban nem feltétlenül a toplisták első helyét és díjátadókat jelenti. A lényeg, hogy olyan zenét csináljon, amivel igazán elégedett és eljuttassa azokhoz, akiknek szükségük van rá, hogy hallják motiváló szavait. "Ha a következő albumom köról nem lesz olyan nagy felhajtás, mint a mostani, ha csak egy album erejéig voltam híres, akkor is hálás leszek. Plusz, már lesz egy rajongói bázisom, akik miatt mindig mehetek majd turnékra. Régóta járok turnézni, miért hagynám abba? Örökké tudnám csinálni."

Lizzo Melissa Jefferson néven született, Detroitban született és 31 éves. Már nagyon korán megszerette a zenét. Harmadikos korában lánybandákat alapított és dalokat írt a barátaival. Ötödikben, miután családjával Houstonba költözött, fuvolán kezdett játszani és azóta is folyamatosan gyakorolja. (A hangszerének külön nevet adott: Sasha Flute - Beyoncé alteregója után, aki Sasha Fierce - és saját instagramja is van: @sashabefluting)

[video width="1600" height="2000" mp4="https://elle.hu/app/uploads/2019/09/2019-elle-wim-loops-lizzo-kk-v1-1-1567685969.mp4"][/video]

A Houston Egyetemen tanult zenét, mielőtt elköltözött Minneapolisba, ahol a kezdeti karrierje szempontjából a legtöbbet fejlődött. Két lánybanda tagja volt, melyek 'The Chalice' és 'GRRRL PRTY' néven futottak. Ebben az időszakban az egyik taggal, Sophia Eris-szel közösen kollaboráltak Prince-szel a 'Boy Trouble' című számához, 2014-ben megjelent albumán.

"Hiányzik ez az időszak." - mondja Lizzo egy kis nosztalgiával a tekintetében. "Nem csak az, hogy Prince-szel lóghattunk, hanem az érzés is, hogy milyen volt fiatalon lelkesedni és izgalomba jönni a zenétől, az élettől, nem tudni, hogy mi a következő lépés. Azt a kevés pénzünket is, ami volt, mind a zenébe fektettük. Ebből a korszakból magammal hoztam a kalandkeresést. Megtanultam, sosem szabad hagyni, hogy az élet és a zene ne legyen kalandos, izgalmas. Mindig hajtanod kell saját magadat és hinned kell a varázslatban, amit éppen létrehozol."

Bodysuit: Alexander Wang, fejdísz: Gucci, fülbevaló: De Beers.

Végül önerőből küzdötte fel magát a hírnév és a siker legfelső fokáig. Fiatalabb korában Lizzo mindig kényelmesebben érezte magát, ha egy együttes tagjaként léphetett fel. "Bizonytalan voltam, nem tudtam, hogyan kéne kinéznie egy sztárnak, egy frontembernek. Féltem, hogy nem vagyok elég. Azt éreztem, hogy az emberek nem akarnak rám nézni és meghallgatni a mondandómat." Még a mai napig - a karrierje azon pontján, ahol hatalmas tömegek skandálják a nevét a koncertje közben két dal között - aggódik és idegesnek érzi magát, ha egyedül kell színpadra lépnie. Az egyetlen dolog, ami Lizzónak mindig is könnyen és természetesen ment, a dalszerzés. "Azt éreztem, hogy nagyon sok mondanivalóm van." 2013-ban jelent meg a 'Lizzobangers' albuma, amit a 'Big GRRRL Small World' követett 2015-ben és 2016-ban adta ki a 'Coconut Oil' EP albumát. Mind a három elnyerte a kritikusok elismerését, a Coconut Oil még a Billboard listára is felküzdötte magát. De ekkoriban Lizzo még nem az a világhírű szenzáció volt, akinek most ismerjük.

Ezután jött a 'Cuz I Love You' album, műfajilag teljesen más stílusban, mint az előzőek. Egyszerre ad erőt és energiát, amit jól jön például, mielőtt egy bulira készülődsz, és egyszerre lehet az a katartikus lejátszási lista, melyet a viharos szakítás után hallgatsz. "A dalaim boldogságot sugároznak magukból, de egy nagyon szomorú és frusztrált belső állapotomban hoztam létre őket. Mindig vigasztaló hatással bírnak." Ez különösen igaz a 'Truth Hurts', 'Soulmate' és 'Crybaby' számokra. Lizzo ezeket a dalokat vagy sírva írta meg, vagy sírva vette fel. "Ezek a számok igazából anekdoták, úgy értem, igazi történetek, megtörtént pillanatokról."

Nem mindig volt ilyen könnyű sebezhetőnek és kitárulkozónak lennie. "Fiatalon nagyon rossz voltam az érzelmeim kinyilvánításában. Volt, hogy emiatt nem beszéltem a családommal, a barátaimmal. Egyre mélyebb és mélyebb, sötét helyre jutottam el a lelkemben, ahonnan nagyon nehéz volt kikászálódni." Sok időbe és küzdelembe telt neki, hogy megváltozzon, ma már azonban büszkén énekli emberek ezrei előtt, hogyan is érzi magát. Júniusban az instagram oldalán a mentális problémáiról is beszámolt. "Depressziós vagyok és nincsen senki, akivel erről beszélhetnék, senki sem tud segíteni rajtam." - írta. Rajongói gyorsan elárasztották kommentekkel és szeretettel, rengetegen bíztatták és támogatták Lizzot. Másnap az énekes újra posztolt, ezzel a képaláírással: "Az elmúlt 24 órában megtanultam, hogy megmentheti az életedet, ha őszintén beszélsz az érzéseidről. Felépülni nehéz, de amint elkezdtem beszélni arról, hogy érzem magam, elárasztottatok szeretettel."

Lizzo egy héttel később reflektált az esetre, elmondta, hogy számára forradalmi újdonság, hogy az érzéseiről tudjon kommunikálni. "Egy idő után ráeszmélsz, hogy az embereket tényleg érdekli, hogy mi van veled és szeretnének segíteni." Mostanában, ha nem érzi jól magát lelkileg, már beszél róla másoknak.  "Számomra elkerülhetetlen, hogy időnként visszakerüljek lelkileg arra a sötét helyre. De a tény, hogy fel vagyok rá készülve - és van egy eszköztáram, aminek segítségével már ki is tudom onnan rángatni magam – segít a mentális egészségem karbantartásában.

Ez is hasznos lehet: fontos, hogy mindig karban tartsuk lelkünket, ebben pedig Lizzo nagyszerű tanácsokat szokott adni. Az énekes az önszeretet ikonjává vált, de ahogyan a karrierje sikerei is, az önbizalom megszerzése is nehezen jött számára. "Az önelfogadást és önszeretetet nagyon komolyan veszem, mert fiatalabb koromban mindent meg akartam változtatni magamon. Utáltam azt, aki voltam, mégpedig azért, mert a médiában, az iskolában, mindenhol azt mondták, hogy nem vagyok szerethető alkat. Azt mondták, sosem fogom viszontlátni magam sem a tv-ben, sem egy szépségmárka reklámjában. Az öngyűlöletem olyan intenzívvé fajult, hogy arról álmodoztam, más ember vagyok. De ha nem élheted az életed más bőrébe bújva, akkor meg mi az értelme ennek?"

Lizzo most már szereti önmagaként élni az életét. Lefoglalja a turnézás és új zenén is dolgozik, melyet 2020-ban tervez kiadni. Mindezek mellett pedig szeretné élvezni a sikereit is. Ez számára azt jelenti, hogy minden pillanatot át kell élnie. Amikor a közönség skandálja a nevét, minden egyes szótagot átérez, minden hangot, próbálja minél jobban magába szívni az érzést. "Nincsen szükségem erre a skandálásra minden egyes dal után. Amikor azonban megtörténik, hálás vagyok és igyekszem kiélvezni minden pillanatát."

Yvan Fabing

Kreditek:

Styling: Anna Trevelyan; haj: Shelby Swain, GHD; smink:Alexx Mayo, The Only Agency; manikűr: Joanna NewboldTerri Manduca Agencyháttér designKei YoshinoBryant Artists; produkciós cég: Noir Productions.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
1

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
2

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
3

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
4

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
5

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

30 ikonikus hollywoodi barátság
6

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
7

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
8

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Ezek is érdekelhetnek

6 ruha a Grammy-gáláról, ami sokkolta a nézőket

6 ruha a Grammy-gáláról, ami sokkolta a nézőket

2023.02.06. 3 perc olvasás

RED CARPET

A leggyönyörűbb ruhák a 2022-es Emmy-gálán

A leggyönyörűbb ruhák a 2022-es Emmy-gálán

2022.09.13. 2 perc olvasás

Sztárgardrób

Sorozat készül Audrey Hepburnről?

Sorozat készül Audrey Hepburnről?

2021.05.13. 1 perc olvasás

Legenda

Így néztek ki a sztárok a Grammy-díjátadón

Így néztek ki a sztárok a Grammy-díjátadón

2020.01.27. 1 perc olvasás

A legszebb ruhák az AMA-díjátadóról

A legszebb ruhák az AMA-díjátadóról

2019.11.26. 1 perc olvasás

A 2020-as Grammy-listán több a női jelölt, mint valaha

A 2020-as Grammy-listán több a női jelölt, mint valaha

2019.11.22. 4 perc olvasás

2019 legjobb nyári dalai, amik átsegítenek a hőségen

2019 legjobb nyári dalai, amik átsegítenek a hőségen

2019.07.30. 4 perc olvasás

Egészségbomba: kedvenc frissítő italaink

Egészségbomba: kedvenc frissítő italaink

2013.04.22. 1 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves