Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Titok a múltból

John Lennon gyilkosa elárulta, miért követte el a merényletet

2022. november 09.

2 perc olvasás

ELLE

gyilkosság John Lennon merénylet Mark Chapman
John Lennon gyilkosa elárulta, miért követte el a merényletet
© Getty Images/Bettmann

John Lennon gyilkosa, Mark Chapman tudta, hogy nem szabadna bántania a legendás énekest. 


John Lennon gyilkosa, Mark Chapman 12 alkalommal kért feltételes szabadlábra helyezést, de a kérését mindig elutasították. A férfi legutóbb azt mondta egy feltételes szabadságra bocsátó bizottságnak, hogy tudta helytelen megölnie az énekest, de hírnévre vágyott, és a gonosz ott lakott a szívében. Hozzátette, hogy önzőn semmibe vette az emberi életet.

A nagy válaszom mindenre. Többé nem voltam senki

- mondta John Lennon megöléséről Mark Chapman.

Tudtam, hogy mit csinálok, és tudtam, hogy ez gonoszság. Tudtam, hogy rossz, de annyira akartam a hírnevet, hogy hajlandó voltam mindent odaadni, és emberéletet venni

- vallotta be a férfi.

Ez történt 1980. december 8-án 

Chapman 1980. december 8-án este megölte John Lennont a New York City-béli Dakota-ház előtt. Az akkor 25 éves férfi 38-as kaliberű revolveréből 5 lövést adott le. A legmegdöbbentőbb, hogy a férfi végig a gyilkosságra készült, de a merénylet előtt pár órával még autogrammot kért az énekestől. 

Késő este, amikor Lennon elsétált Chapman mellett  azt kérdezte: „Mr. Lennon?”. Miután a világsztár megfordult, a férfi ötször lőtt. Az egyik lövedék az aortáját találta el. A kiérkező mentősök mindent elkövettek, hogy megmentsék az életét, de a 80 százalékos vérveszteségbe belehalt a The Beatles legendás tagja. 

Megbánta, amit tett?

A feltételes szabadlábra helyezési meghallgatásai során az évek során többször is megbánását fejezte ki Chapman. A testület ezúttal is elutasította a férfi kérését, az indoklásuknál azt mondták, hogy a cselekedetei miatt a világnak ki kellett lábalnia az űrből, amit ő teremtett. A következő tárgyalás a szabadlábra helyezésről 2024 februárjában várható.

Megérezhette, hogy mi fog történni

John Lennont a 60-as években arról kérdezték, mit gondol, hogyan fog meghalni. A világhírű énekes akkor azt felelte, hogy  „Biztos valami őrült fog kinyiffantani.” Valószínűleg a sztár akkor csak viccnek szánta, de sajnos végül bekövetkezett. John Lennon 40 évet élt.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves