Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Királyi titok

Titok a múltból: elképesztő, miért száműzték a királyi családból Erzsébet királynő unokatestvéreit

2022. október 22.

3 perc olvasás

ELLE
titok erzsébet királynő királyi család múlt
Titok a múltból: elképesztő, miért száműzték a királyi családból Erzsébet királynő unokatestvéreit
© Getty Images/Bettmann

Erzsébet királynő unokatestvéreit egész egyszerűen kitörölték a királyi család történelméből.


Erzsébet királynőnek anyai ágról volt két unokatestvére, Nerissa és Katherine Bowes-Lyon. Állítólag a két nőnek a 40-es években meghamísitották a halálát, amiből négyévtizeddel később hatalmas botrány lett. Nerissa 1919-ben született, majd 1986-ban hunyt el. Katherine 1926-ban látta meg a napvilágot, majd 2014-ben tért örök nyugalomra.

Első unokatestvérek voltak

A két lány II. Erzsébet királynő első unokatestvérei voltak anyai ágról, ugyanis az édesapjuk, John az elhunyt brit uralkodó édesanyjának a testvére volt. A két lány súlyos tanulási nehézségekkel küzdött, valamint az apjuk 1930-as halála után egy mentális egészségügyi intézménybe kerültek. Állítólag a skóciai családi házból a Surrey állambeli Redhill-i Royal Earlswood Kórházba küldték őket, ahol leélték hátralevő napjaikat.

Ez volt a diagnózis 

A pontos diagnózisra ma már nem derül fény, ugyanis akkoriban még nem igazán tudták diagnosztizálni az ilyen fajta betegségeket, a két lányt az orvosok akkor egész egyszerűen „imbecilisnek” tekintették. Állítólag 1941 óta a két nővért úgy kezelték a királyi család tagjai, mintha nem is léteztek volna. 1963-ban megjelent egy lap Nagy-Britanniában, ahol azt írták, hogy Nerissa 1940-ben, Katherine pedig 1961-ben halt meg, de ez nem volt igaz. 

Egy sírba temették őket 

Katherine-t ugyanabba a sírba temették, mint a testvérét Nerissát. Állítólag a két nő sírja névtelen, csupán egy sorszám szerepel rajta. A 2011-es „The Queen’s Hidden Cousins” című dokumentumfilmben az Earlswood nővérei és munkatársai megerősítették, hogy tudomásuk szerint a család soha nem küldött születésnapi vagy karácsonyi ajándékot vagy képeslapot a nővéreknek.

Ezt mondta a család

A Bowes-Lyons család az évek során többször elmondta, hogy a két nőt nem zárták be, de valóban kezelés alatt álltak, és szabadon mozoghattak a kórházban és annak területén. Lady Elizabeth Anson, a két nővér unokahúga szintén nyilatkozatot adott ki a BBC-nek a Bowes-Lyon család nevében, miszerint „nem történt elfedési kísérlet”, és sok családtag meglátogatta a nővéreket. A korona című sorozat negyedik évada szintén bemutatta a testvérek tragikus történetét. A királyi udvarban azért javasolták Nerissa és Katherine elrejtését, mert attól tartottak, hogy a nővérek állapota veszélyeztetheti a királyi család társadalmi helyzetét.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves