Quantcast

#Spuffy

Húszéves a Buffy kultikus szexjelenete – de miért imádtuk annyira?

Húszéves a Buffy kultikus szexjelenete – de miért imádtuk annyira?
© Getty Images

Húsz évvel a kultikus epizód után visszatekintünk Buffy és Spike hihetetlen éjszakájának kulturális örökségére.

A tini- és ifjúsági televíziózás azóta foglalkozik a szexszel, amióta a műfaj létezik. Az pedig különösen izgalmas, ha egy női szereplő elveszíti a szüzességét, legyen szó Donna Martintól a Beverly Hills 90210-ből, vagy Blair Waldorfról az eredeti Gossip Girlben.

A boldogan éltek, míg meg nem haltak ígéretétől a szexualitás progresszívebb ábrázolásáig, a Buffy 6. évadának 9. része minden kétséget kizáróan kultikus pillanata volt a sorozatnak. A szexet már két évadon keresztül vártuk, és ez a találkozás a tévés tiniuniverzumban nagy változást hozott. Spike eleve megtestesített mindent, amit Buffy utált, ami zavarba ejtő és izgalmas volt a rajongók és a vadászok számára egyaránt. Ugyanakkor úgy értették meg egymást, ahogyan egyetlen más karakterrel sem. Ahogy Drew Z. Greenberg, az epizód írója megjegyezte, mindketten kívülállók voltak, és egyikük sem illett már igazán ebbe a világba. És ez a kapcsolat tette a párost olyan lenyűgözővé.

Örök kedvenc

És hogy mi is történt pontosan? Spike rájött, hogy a kormányügynökök által a koponyájába ültetett elektronikus chip, ami megakadályozza, hogy embereket bántson, Buffy esetében hatástalan. Buffy, akit nemrég támasztottak fel a barátai, miután az előző évad fináléjában feláldozta magát a világ megmentéséért, attól tart, hogy Spike-nak igaza van, amikor azt állítja, hogy rosszul tért vissza, és ezért tudja most bántani. Ahogy egy összeomlás szélén álló, elhagyatott épületben harcolnak, Buffy Spike legnagyobb meglepetésére az ütéseket csókokra váltja. Intenzív csókolózásuk gyorsan komolyabbra fordul: Spike egy omladozó falhoz szorítja Buffyt, a lány pedig átkarolja, egyik kezével megkapaszkodik, a másikkal pedig a férfi tarkóját markolja. Váratlanul beszakad alattuk a padló, Buffy hirtelen Spike-ra esik, és szenvedélyesen néz a szemébe, miközben törmelékek hullanak körülöttük. 

Két évtizeddel később ez a jelenet még mindig nagyon erős. A képsorok zsigerig hatnak, és ettől lesz az egész szexi: Sarah Michelle Gellar és James Marsters között tagadhatatlan a kémia a képernyőn, és nem véletlenül él tovább a Spuffy a TikTok-hashtagek sokasága között. Az egyik videóban egy felhasználó lefilmezi magát, amint örömében sikoltozik, miközben a kérdéses jelenet lejátszódik a laptopján, rámutatva, hogy a reakciója 28 évesen is ugyanolyan, mint 14 évesen. Egy másikban egy felhasználó játssza le a jelenetet, válaszul a következőre: mutass egy olyan jelenetet, amit vonzónak találtál. A válaszokból kiderül, hogy nincs egyedül.

A szex, mint nem hagyományos szerelmi történet

Marti Noxon, aki a 6. évadban vette át a Buffy showrunner szerepét attól, akit nem nevezünk nevén, a Vulture-nak így nyilatkozott: „Amikor fiatal nővé válunk, különösen, ha valami zavar vagy valami kísért bennünket, az rossz döntésekhez vezethet, főleg a szerelmi életünk területén.” Buffy Spike iránti vágyát mindig is alapvetően rossznak mutatták be, és a sorozat soha nem engedte meg neki, hogy jól érezze magát az alkalmi szexük miatt. Mindazonáltal az, hogy úgy döntött, lefekszik Spike-kal, kulcsfontosságú volt Buffy karaktere számára, aki addig a pontig csak olyan partnerekkel volt együtt, akiket őszintén szeretett, és akit a sorozat erkölcsi döntőbírójaként pozicionáltak. Amikor szexelt – ami ritkán fordult elő –, a jelenetek kellemesen romantikusak és megfelelően rövidek voltak.

Ugyanez volt a helyzet az akkori műfaji társaival, mint Rory Gilmore és Joey Potter. Amikor Buffy bevallotta, hogy csak azért használta Spike-ot, hogy érezzen valamit, az egy ritka pillanat volt, amikor egy tinisorozat női szereplője elismerte, hogy önző volt, és a szexszel nem egy hagyományos szerelmi történet teljesedett be. Az, hogy Buffy és Spike lerombolta a házat, csak a kezdet volt. Ahogy a társadalom fejlődött, úgy változott a popkultúra ábrázolása is. Egyre több a lehetőség a merészebb, őszintébb történetmesélésre, beleértve azt is, hogy mi történik, amikor a fiatalok őszintén akarják egymást. A fiataloknak pedig jár, hogy a szexet a maga mocskos és varázslatos dicsőségében lássa, vonzó színészekkel és olyan következményekkel, amik sok esetben fiktívek és céljuk inkább a szórakoztatás.

Forrás: Elle