Quantcast

Boldog születésnapot, Felség!

Így ünnepelj Erzsébettel!

II. Erzsébet királynő, azaz Elizabeth Alexandra Mary a Windsor Házból, 1926. április 21-én született Londonban, a Bruton Street 17. szám alatt, anyai nagyszülei városi otthonában. A királynő ezt a napot idén is unokái, dédunokai es szeretett corgi kutyái körében töltötte, azonban neki van egy második születésnapja is, a mindenkori brit uralkodóé, melynek hivatalos ünneplésére minden évben június második szombatján kerül sor, díszes katonai ünnepély keretében. 2016 különleges év, hiszen Európa legrégebben uralkodó koronás fője 90 évesen a világ legidősebb aktív uralkodójává vált, ezért a Brit Nemzetközösség és a királyi család rajongói a világ minden pontján igazán fenséges programokkal készülnek ünnepelni az alkalmat. Hónapokon át! Te is csatlakoznál? Íme, az ötleteink!

1. Ünnepelj a királynővel a Windsor kastélyban!

A nyári ünnepségsorozat első jelentős eseményeként május 12. és 15. között minden este parádé köszönti a királynőt a Windsor kastélyban, őfelsége hivatalos Londonon kívüli lakhelyén. A lovas felvonulással és sztárparádéval fűszerezett estekre a jegyek sajnos már elfogytak, de a rendezvenytől függetlenul is érdemes Windsorba látogatni, hiszen a Londonhoz közel eső festői város ad otthont a királynő gazdaságainak, imádott lovainak.

2. Csatlakozz a parádéhoz Londonban!

Június 10-én, mely egybeesik királynő férje, Fülöp herceg kilencvenötödik születésnapjával, a Szent Pál Katedrálisban köszöntik a kiralynőt díszszertartással. Az esemény zártkörű, azonban a környező utcákról látni lehet majd Őfelsege és a királyi család érkezését, vasárnap pedig ingyenesen látogathajuk meg a Katedrálist.

Június 11-én a Brit főváros teljes díszbe öltözik a királynő hivatalos születesnapjának alkalmábol. A "Trooping the Colour", az uralkodó hivatalos születésnapi parádéja során II. Erzsébet díszszemlét tart a katonaság felett a Horse Guards Parade-on. Hatalmas tömegre lehet számítani, így korán érdemes érkezni, de a későn kelők kivetítőkön és a BBC-n követhetik a parádét.

Június 12-e a londoni ünnepségsorozat fénypontja, mikor a Buckhingam palotához vezető Mall sugárút utcai fesztivállá alakul, és többezer előadó és vendég érkezik a megterített asztalokhoz. A hivatalos helyek kiosztása már lezárult, de szerte a környező parkokban es London utcáin hatalmas kivetítőkről figyelhetjük a nap eseményeit, így érdemes erre a napra piknikkel készülni és a királynőt ünneplő tömeggel együtt ebédelni a St James’s Park lombos fái alatt. A szigorú biztonsági előírások miatt ide is érdemes korán érkezni, mert korlátozott számú látogatót engednek a parkba, de városszerte bárhol csatlakozhatsz az ünneplőkhöz, hiszen a londoniak a helyi önkormányzatok támogatásával utcai bulikat rendeznek szomszédaikkal és barátaikkal.

3. Járd be Őfelsége fővarosát!

Nem az ünnepi napok alatt latogatsz Londonba? Járd be a Brit fővárost őfelsége szemével! A kiralynő londoni rezidenciája, a Buckhingham palota július 23. és október 2. között nyitva áll a látogatók előtt, illetve a fontos évforduló alkalmából egy különleges kiállítást is láthatunk, mely a királynő ruhatárába enged betekintést: elegáns kalapok, ékszerek es minden huszadik századi divatirányzatot látott színes kiskabátok százai szegélyezik II Erzsébet hosszú uralkodását.

Őfelsége idén május 18-án hívja össze az Alsó es Felső Házat a Parlamentben ünnepi nyitóbeszédével, mely az orszaggyűlési szezon szimbolikus kezdetét jelzi. Járd be a legendás épületet, mely július 26-tól október 7-ig szinte minden hétköznap látogatható.

4. Felséges szuvenírek: vásárolj ott, ahol a királynő!

Látogass el az udvar hivatalos beszállítóinak legendás üzleteibe, például James Lock kalapboltjába, a gyönyörű Mount Street Printers írószer üzletbe vagy a Roxfort kanyargós lépcsőit idéző Hatchards könyvesboltba.

5. Személyesen gratulálnál az ünnepeltnek?

Egy személyes királyi találkozóra a legjobb esélyed akkor van, ha a kiralynőt kedvenc tevékenységei közben éred: a brit társasági élet, vagyis a "London Season" legfontosabb eseményein a királynő és a királyi család fiatalabb tagjai is lelkesen részt vesznek. Tavasszal, május 11-15. között a Royal Windsor Horse Show vár lovas versenyekkel, a Chelsea Flower Show virágkiállítás pedig május 25-28 között kápráztatja el a látogatókat.

Nyáron, június 3. és 5. között az Epsom-ban lévő lovas derbyn őfelsége lovai is versenyeznek, a királynő kedvenc Ascot derbyje pedig június 14. és 18. között várja a lovassportok szerelmeseit. A kiralyi család szintén gyakori vendég a június 27. es július 10. között zajló Wimbledoni teniszversenyen, illetve a Guards Polo Club lovaspóló meccsein.Ha mégsem sikerül a személyes találkozást összehozni, hagyj egy jókívánságot a királynő szülinapi emlékkönyvében!

6. Kóstold meg a királynő kedvenceit!

A királynő elmaradhatatlan napi kedvence a klasszikus angol délutani tea, azaz az "Afternoon Tea" intézménye, mely a tradíció szerint meleg italokat, emeletes tálalón felszolgált szendvicseket, sütiket és "scone" választékot, azaz krémmel táltalt édes pogácsát tartalmaz.  A királyi család egyik kedvence a Goring Hotel, itt készülődött Kate Middleton is az esküvője előtt, mely különleges születésnapi menüvel készült őfelsége nagy napjára, de érdemes böngészni az "Afternoon Tea" ajánlatokat szerte a városban, változatos menüvel és különböző árkategóriákban.

A Fortnum & Mason a palota hivatalos konyhai beszállítója. A legendás áruház, mely teáiról es ételkülönlegességeiről híres, ünnepi szettekkel készült az uralkodó születésnapjára. Érdemes végigszimatolni a híres teakeverékeket vagy különleges ajándékokat, például elegáns teaszűrőket vagy süteményesdobozokat, vásárolni szuvenírként.

Darren McGrady es Mark Flanagan, a kiralynő korábbi főszakácsai szerint őfelsege ízlese meglepően szerény, egyszerű és tradícionális, illetve II. Erzsébet imád mindent, amiben csokoládé van! Az édesszájú királynő hivatalos csokoládébeszállítója a Prestat, melynek bájos üzlete a Princes Arcade 14. szám alatt áll, egy tradicionális fedett bevásárló utcában, fantasztikus édességekkel, melyek szuvenírnek is kitűnőek.

Őfelsége egyszerű ízlését tükrözi, hogy kedvencei között van az élelmiszerboltokban kapható zöldségkrém, a Marmite, melyet nem mernék ajánlani senkinek, a Kellogg’s Special K kukoricapehely, a málnalekváros szendvics és a tradicionális reggeli teák, mint például a Twinings ünnepi különlegessége. A születésnapján pedig valószínűleg kedvenc italával, Dubbonet likőrből és ginből készült koktéllal koccintott a királyi család.

7. Inkább otthonról emlékeznél meg II Erzsébet születésnapjáról?

Kezdd A király beszéde című filmmel, mely Erzsébet gyermekkorában játszódik és édesapja trónrakerülésének történetét mutatja be, majd nézd meg, hogyan ünnepelte a harc végét a második világháborúban szerelőként szolgáló Erzsébet A Hercegnők éjszakája című filmben. Végül éld át a Diana-botránnyal es médiával bírkózó uralkodó helyzetét, Helen Mirren Oscar-díjas megformálásában, A királynő című filmben!