Quantcast

Fakulás

Az idei Golden Globe a történelem legfurcsább és legkevésbé csillogó díjátadója

Az idei Golden Globe a történelem legfurcsább és legkevésbé csillogó díjátadója
© Emma McIntyre

Se vörös szőnyeg, se jelöltek, se sztárbemondó, se közönség, se gála, se tévé, se zártkörű rendezvény. A 79. Golden Globe-nak semmi köze nem volt ahhoz az eseményhez, amit időtlen idők óta az Oscar-gála előjátékaként emlegetünk.

Távol a reflektorfénytől, vörös szőnyeg nélkül, a gálán résztvevő sztárok és így ikonikus megjelenéseik nélkül – ha lehet gálának nevezni a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben rendezett eseményt –, a jelöltek nélkül, televíziós közvetítések nélkül, egy zártkörű  rendezvény volt idén a Golden Globe, amelyen csak a HFPA tagjai és néhány partnere vett részt. A HFPA elnöke, Helen Hoehne volt a ceremóniamester, és a díjátadó weboldalán percről percre frissített cseten keresztül tájékoztatták a nyerteseket.

A győztesekkel sem volt videokonferencia-kapcsolat, és mivel ők sem voltak jelen a teremben, az ő reakcióiktól, arcuktól, a gratulációktól és a mindig (túl hosszú) beszédektől is elbúcsúztunk. Ha azt mondjuk, hogy ez volt a történelem legfurcsább Golden Globe-díjátadója, akkor ez még enyhe kifejezés. 

Azon kevés hollywoodi sztár közé tartozik, akik „bekukkantottak” a 2022-es Golden Globe-díjátadóra: Jamie Lee Curtis színésznő, aki élő videohívásban fejezte ki támogatását a HFPA-nak, és Arnold Schwarzenegger, aki kiemelte a HFPA jótékonysági munkáját.

A legjobb film (dráma) kategóriában A kutya karmai közt (The Power of the Dog), a legjobb film (musical vagy vígjáték) kategóriában a West Side Story (West Side Story) új változata és a legjobb sorozat (dráma) kategóriában pedig az Utódlás (Succession) jeleskedett.

A Golden Globe bukása

A 2021-es Golden Globe-gálát, a tavalyit elhalasztották és márciusban tartották a koronavírus miatt, és azért volt újszerű, mert a személyes és az online megoldásokat egyaránt alkalmazták, két helyszínen, New York és Los Angeles között. De maradt egy kis vörös szőnyeg és némi csillogás. A hanyatlás azonban már jóval az idei esemény előtt kopogtatott, mert ahogy az utóbbi években az ilyen típusú ünnepségekkel megtörtént, a gála nézettsége is rekordalacsony volt. 

Az igazság az, hogy a Golden Globe bukása nem a világjárványnak köszönhető, ahogy azt egy ponton gondolnánk. Az egyre romló népszerűség mögött rasszizmussal, diszkriminációval és kirekesztéssel kapcsolatos botrányok állnak. A Los Angeles Times tavaly februárban feltárta, hogy a szövetség 87 tagja között egyetlen színes bőrű sem volt. A nagyon zártan működő egyesületben történt felfedezés hatására nagy hollywoodi sztárok, stúdiók és szponzorok, sőt még a gálát az elmúlt évtizedekben közvetítő NBC is elfordult tőlük. Sőt, idén még műsorvezetőt sem tudtak találni a gálára, és az egyesület elnökének, Helen Hoechne-nek kellett vállalnia a házigazda szerepét.

Mindezzel szemben a Hollywoodi Sajtószövetség lépett, és az elmúlt évben olyan intézkedéseket hozott, mint például 21 új, túlnyomórészt sokszínű tag bevonása, sokszínűségi igazgató kinevezése, sokszínűségi, egyenlőségi és befogadási képzés biztosítása minden tagnak, valamint egy felügyelőbizottság létrehozása és egy 5 éves partnerség a színes bőrű emberek előrehaladásáért felelős szövetséggel (NAACP). Azt nem tudjuk, hogy mi lesz a Golden Globe jövője, de az biztos, hogy irányváltásra van szükség.

Forrás: Elle