Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Esemény

Jön a régió legnagyobb nemzetközi kortárs vására: itt van minden, amit tudni lehet

2024. október 15.

4 perc olvasás

ELLE

budapest vásár
Jön a régió legnagyobb nemzetközi kortárs vására: itt van minden, amit tudni lehet
© AMB24

Most eláruljuk, milyen lesz az Art Market Budapest 2024!


30 ország mintegy 100 kiállítója vesz részt 2024. október 17. és 20. között Közép- és Kelet-Európa legnagyobb kortárs képzőművészeti vásárán. Az Art Market Budapest a több ezer műalkotást bemutató kiállítási anyag, Magyarország leggazdagabb művészeti válogatása mellett több, mint 50 kísérőprogrammal várja a közönséget, köztük olyan jelentőségű eseményekkel, mint az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására, az Inside Art nemzetközi konferencia, vagy a sCulture elnevezésű szoborpark. Az ezúttal 14. alkalommal megnyíló seregszemle visszatér Európa egyik legszebb, a látogatók kiszolgálására egyedülállóan alkalmas kiállítóhelyére, a Millenárisra.

Az Art Market Budapest és partnerei jóvoltából Budapest októberben Európa legvonzóbb művészeti találkozóhelyeként fogadhatja a látogatókat. Miközben a vásár továbbra is a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kiemelt képzőművészeti partnere, az idei évben első alkalommal az újjászerveződő Budapest Design Week programjához is társrendezvényként kapcsolódik annak érdekében, hogy a hazai kortárs művészeti élet három meghatározó tényezőjének közös fellépése tovább növelje Budapest kulturális turisztikai vonzerejét.

Ez a legfontosabb célja a szervezőknek

Az Art Market Budapest kifejezett törekvése és egyben egyik fő attrakciója, hogy a hazai műtárgypiacon folyamatosan hozzáférhető alkotók mellett a kiemelt figyelmet a látogatók különleges élményhez juttatása és a közönség bővítése érdekében kiemelkedő színvonalú, de kevésbé ismert művészekre és életművekre irányítja. Mindemellett a vásárra a világ 4 kontinenséről érkező résztvevők között ezúttal a legnagyobb kiállítási standokat épp Magyarország két legjelentősebb kortárs galériája, az alapításának hamarosan 30. évfordulóját ünneplő Várfok, és a felső kategóriás nemzetközi vásárok egyetlen rendszeres hazai szereplője, az acb galéria foglalja el.

Az ínyenc műértők sem fognak unatkozni

A szervezők ezúttal is olyan kiállítási anyaggal és programokkal készülnek, amelyek egyaránt nyújtanak majd emlékezetes, szórakoztató látogatói élményt, és egyúttal olyan nemzetközi folyamatokra, jelenségekre irányítják a figyelmet, amelyek az ínyenc műértők érdeklődését is felkeltik, és jó példaként, modellként szolgálhatnak a hazai művészeti szereplők számára is.

Így kiemelt figyelmet kap a művészet helye az ingatlanfejlesztések, az épített környezet kontextusában. Miközben a Building on Art címen szervezett szakmai találkozó megteremti a művészettel való találkozás lehetőségét a tervezők, építészek, az ingatlanszakmai ökoszisztéma szereplői számára, a közösségi terekben megjelenő művészet hatásának és gazdagságának illusztrálására látványos szoborpark kerül kialakításra a Millenáris épületei között. A kiállítási élmény szintén különösen izgalmas és szakmailag releváns elemeként a képzőművészet és a formatervezés közötti kapcsolat, a két alkotói terület egyre látványosabb összefonódása is kitüntetett szerepet kap a kiállítóterekben.

Ez a fontos dolog sem maradhat el

Az Art Market Budapestnek ezúttal is hangsúlyos komponense lesz a fotográfia. A szervezők meggyőződése szerint a fotóművészet a kulturális országimázs egyik alappillére, a vásár fotószekciója Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként erősíti meg Magyarország pozícióját a nemzetközi fotóművészeti életben. Az idei Art Market Budapest hazai és nemzetközi szereplők bevonásával André Kertész születésének 130. évfordulóját ünnepli, Kertész életművének máig érvényesülő hatását részben a kiállítási anyag egy része, részben pedig egy nemzetközi konferencia mutatja be.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves