Quantcast

Áldozatok

További felelősségre vonást követelnek a molesztált tornászok

További felelősségre vonást követelnek a molesztált tornászok
© Saul Loeb - Pool/Getty Images

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney és Maggie Nichols a Kongresszus előtt beszélt az elszenvedett szexuális visszaélésekről – és arról, hogy a nyomozók cserbenhagyták őket.

Az elit tornászok, Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman és Maggie Nichols mindannyian tanúvallomást tettek a Kongresszus előtt arról, hogy az FBI milyen hibákat követett el a Larry Nassar, az USA tornacsapatának korábbi orvosa ellen zajló szexuális visszaélési ügy kezelésében. Nassar, aki több vádpontban is bűnösnek vallotta magát, jelenleg tényleges életfogytiglani börtönbüntetését tölti szexuális visszaélésért.

„Egy egész rendszert hibáztatok”

Simone Biles, az első tornász, aki felszólalt, a Szenátus igazságügyi bizottsága előtt elmondta, hogy egy „egész rendszer” van, amelyet még mindig felelősségre kell vonni. „Hogy egyértelmű legyek, Larry Nassart hibáztatom, és hibáztatok egy egész rendszert is, amely lehetővé tette és elkövette a visszaélést” – mondta Biles a könnyeivel küszködve, majd hozzátette: „Válaszokat érdemlünk. Nassar ott van, ahová való, de azok, akik ezt lehetővé tették, szintén megérdemlik, hogy felelősségre vonják őket. Ha nem teszik, meggyőződésem, hogy ez továbbra is meg fog történni másokkal is az olimpiai sportágakban.”

McKayla Maroney szerdai beszédében azzal vádolta az FBI-t, hogy „hazudott az eredeti jelentésemmel kapcsolatban, és fedeztek egy gyermekmolesztálót.” Először 2015 nyarán beszélt az FBI-nak Nassarról, és a kétórás telefonbeszélgetés során elmondta, hogy a pedofil orvos éveken át szexuálisan zaklatta őt.

Mindössze 13 éves volt, amikor a férfi először molesztálta őt az USA tornászcsapatának edzőtáboraiban. „Utána azt mondta: ’Tudod, ahhoz, hogy nagy sportoló legyünk, néha olyan dolgokat kell tennünk, amit más emberek nem tennének meg’ - mondta korábban Maroney az Elle-nek. „Tulajdonképpen elhallgattatott, és azt mondta: ’Ez kell ahhoz, hogy nagyszerű legyél’.”

Fiatalok és naivak voltak

Csapattársai, köztük Aly Raisman (aki szerdán szintén tanúskodott), bizonytalanul beszéltek a bántalmazásról. „Mindannyian beszéltünk a dolgokról valamilyen formában” – Maroney. „Soha nem mondtuk ki, hogy ’molesztáltak minket’, de azt elmondtuk, hogy ’Olyan, mintha ujjaznának minket’. Még azt is mondtuk, hogy itt az ideje, hogy Larry megujjazzon minket. De 13 évesek voltunk, és akkor még azt sem tudtuk, mit jelent az, hogy megujjaznak. Nagyon fiatalok és naivak voltunk, mert egy tornateremben éltünk.”

Miután az FBI felhívta őket, úgy érezték, hogy valaki végre meghallgatja őket – valaki végre törődik velük. De miközben arra vártak, hogy történjen valami, a bántalmazás folytatódott. Attól kezdve, hogy Maroney 2015-ben először beszélt az FBI-nak, egészen 2016 szeptemberéig, amikor az Indianapolis Star leleplező cikke új lendületet adott az iroda vizsgálatának, legalább 70 női sportolót molesztált Nassar. Az Igazságügyi Minisztérium elmarasztaló főfelügyelői jelentése, amelyet a júliusi tokiói olimpia előestéjén tettek közzé, megállapította, hogy az FBI tisztviselői nem reagáltak a vádakra „a legnagyobb komolysággal és sürgősséggel, amelyet azok megérdemeltek és megköveteltek”, és a tisztek „számos és alapvető hibát követtek el, amikor reagáltak.”

„Az alapvető elszámoltathatóságért küzdünk”

A szenátusi testület szerdai ülésén Maroney azt mondta, hogy az ügyében érintett ügynökök ellen vádat kellene emelni. „Törvényes és helyénvaló bizonyítékuk volt a gyermekbántalmazásra, és nem tettek semmit. Ha nem engem akarnak megvédeni, akkor tudni akarom, kit akarnak megvédeni?” – tette fel a kérdést. „Ezek a személyek egyértelműen megsértették az irányelveket, és hanyagul végezték a feladataikat, és ezáltal több mint egy éven keresztül több lányt bántalmazott Larry Nassar” – folytatta Maroney. „Ha nem emelnek vádat ezek ellen az ügynökök ellen, az rossz szolgálatot tesz nekem és a csapattársaimnak, rossz szolgálatot tesz a rendszernek, amely azért épült, hogy mindannyiunkat megvédjen a visszaélésektől.”

Raisman, aki vizsgálatot követelt az USA tornászcsapatával és az amerikai olimpiai és paralimpiai bizottsággal szemben is, szerdán azt mondta, hogy az elmúlt évek során „fájdalmasan világossá vált, hogy egy túlélők gyógyulását hogyan befolyásolja a visszaélések kezelése, és felháborít, hogy több mint hat évvel később még mindig a legalapvetőbb válaszokért és elszámoltathatóságért küzdünk.” Felidézte, hogy annak idején leült egy FBI-ügynökkel, aki azt mondta neki, hogy a bántalmazás „nem volt olyan rossz”, majd Aly hozzátette, „több évnyi terápiára volt szükség ahhoz, hogy felismerjem, hogy a bántalmazásom rossz volt, és hogy ami velem történt, igenis számít.”

Az utolsó lehetőség az igazságszolgáltatásra

Maggie Nichols, az első sportoló, aki szexuális visszaéléssel kapcsolatos panaszt tett Nassar ellen az USA tornászcsapatának vezető tisztségviselőinél, a meghallgatáson társaihoz csatlakozva felszólította a törvényhozókat, hogy vonják felelősségre mindazt a sok felnőttet, akik gyermekként cserbenhagyták őket. „Larry Nassar sok száz túlélője számára ez a meghallgatás az egyik utolsó lehetőség arra, hogy igazságot szolgáltassanak” – mondta Nichols. „Arra kérjük önöket, hogy tegyenek meg mindent, ami hatalmukban áll, hogy a törvény értelmében felelősségre vonják azokat, akik részt vettek a bűncselekményekben.”

Christopher Wray FBI-igazgató, aki a négy tornász után tett tanúvallomást, azt mondta, hogy „olyan alapvető hibáknak, amelyeket ebben az ügyben 2015-ben és 2016-ban elkövettek, soha nem lett volna szabad megtörténniük, pont.” Bocsánatot is kért a nőktől, és azt mondta, „mélységesen sajnálja, hogy ilyen sok ember újra és újra cserbenhagyta önöket.” Wray azt is hozzátette, hogy az indianapolisi FBI-ügynök, aki először hallgatta ki Maroneyt, „már semmilyen minőségben nem dolgozik az FBI-nak.”

Forrás: Elle