Quantcast

Fülöp-szigetek

Nem vonul száműzetésbe a Nobel-békedíjas újságírónő

Nem vonul száműzetésbe a Nobel-békedíjas újságírónő
© EyePress News via AFP

A Fülöp-szigeteki Maria Ressa ellen hazájában több rendbeli bírósági eljárás folyik, ám ő elutasítja annak lehetőségét, hogy emiatt ne térjen vissza az országába.

A véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott kitartó harcának köszönhetően a Fülöp-szigeteki Maria Ressa idén megosztva nyerte el a Nobel-békedíjat orosz kollégájával, Dimitrij Muratov oknyomozó újságíróval. Hazájában azonban nem nézik jó szemmel tevékenységét: a Ressa által alapított Rappler nevű, kormánykritikus hírportálnak felfüggesztették az engedélyét, a Nobel-békedíjas újságíró ellen pedig több jogi eljárást is indítottak.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor beszámolt róla: Maria Ressa nem kíván száműzetésbe vonulni a jogi procedúrák miatt, ügyvédei pedig felszólították Rodrigo Duterte elnök kormányát, hogy ejtsék a nő ellen felhozott vádakat.

A magányos újságíró üldözése

„Nem tudod, milyen érzés a szabadság, amíg majdnem el nem veszíted” – üzente Bostonból Maria Ressa, aki jelenleg egy tudományos látogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban. „A száműzetés nem opció” – szögezte le online sajtótájékoztatóján, ahol azt is kiemelte, a 2022-es választások előtt enyhülni látszik a Duterte elnöksége alatt uralkodó erőszak és félelem légköre.

Amal Clooney, a Ressa-t képviselő emberi jogi ügyvéd a sajtótájékoztatón elmondta, a kormánynak el kell döntenie, hogy „megduplázza-e a magányos újságíró üldözését”, vagy megmutatja, hogy nem fél a kritikától, és „ismét a szabadság és a demokrácia mutathatja az utat a világban”.

Maria Ressa egyúttal engedélyt kért a Fülöp-szigeteki kormánytól, hogy Norvégiába utazhasson, ahol december 10-én átveheti a Nobel-békedíját.