Quantcast

Hackerbotrány

Örök traumát okoztak Jennifer Lawrence-nek kiszivárgott meztelen fotói

Örök traumát okoztak Jennifer Lawrence-nek kiszivárgott meztelen fotói
© EDWARD BERTHELOT/Getty Images

A színésznő nyíltan beszélt arról, milyen érzések kerítették a hatalmukba, miután 2014-ben feltörték a telefonját és közszemlére tették meztelen képeit.

Bár 2013-ban Oscar-díjat kapott a Silver Lining Playbook című filmben nyújtott alakításáért, alig egy évvel később már egészen mástól volt hangos az internet Jennifer Lawrence kapcsán. Az akkor 24 éves színésznő 2014-ben akaratán kívül belekeveredett a 4chan hackerbotrányába – a telefonján tárolt meztelen fotói napvilágra kerültek, a róla szóló cikkekben pedig nem a munkásságáról, hanem meztelen testéről értekeztek.

Az esetet követő hónapokban a sztár „szexuális bűncselekményként” és a „magánélet durva megsértéseként” hivatkozott a vele történtekre, amit később a bíróság is alátámasztott: 2017-ben Edward Majerczyk chicagói hackert kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért illegálisan hozzáfért több mint 300 ember, köztük hollywoodi hírességek e-mailjeihez is.

Jennifer az évek során többször is őszintén beszélt a magánélete durva megsértéséről, és elmondta, továbbra is úgy érzi, ki van szolgáltatva a világnak. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen nyilatkozatai voltak a színésznőnek a hackerbotrány kapcsán.

A kiszivárogtatás feldolgozása

A színésznő 2017 novemberében a The Hollywood Reporter Awards Chatter podcastjében Scott Feinbergnek beszélt nyíltan a kiszivárogtatásról, és elismerte, még mindig nem dolgozta fel a történteket.

„Amikor a hacker dolog megtörtént – olyan hihetetlenül sértő volt, amit nem is lehet szavakba önteni. Azt hiszem, igazából még mindig nem dolgoztam fel teljesen” – magyarázta. „Úgy érzem magam, mint akit az egész rohadt bolygó megdugott. Nem volt egyetlen ember sem a világon, aki ne láthatta volna ezeket az intim fotókat rólam. Lehet, hogy épp egy grillpartin, vagy valaki csak úgy előkapta a telefonját.”

Jennifer azt is elárulta, több nő is megkereste őt azzal kapcsolatban, hogy pert indítana az Apple technológiai cég ellen, ám később kiderült, hogy a hackerek nem a rendszerbe hatoltak be, ahogy azt széles körben hitték, inkább „neveket, jelszavakat és biztonsági kérdéseket” céloztak meg. Így a sztár végül úgy döntött, nem megy perre a techóriással.

„Egyik sem töltött volna el békével, és egyik sem hozta volna vissza a meztelen testemet nekem és Nicknek (Nicholas Hoult, a színésznő akkori párja – a szerk.), akinek azt szánták” – magyarázta.

Az interjú során Lawrence felidézte, amikor az eset után valaki odament hozzá, és a fiatal nők példaképének nevezte őt, a legközelebbi mosdóba szaladt és sírva fakadt. „Úgy éreztem magam, mint egy imposztor, nem hittem el, hogy valaki még mindig így érez” – vallotta be.

Apáskodott felette Harvey Weinstein

Harvey Weinstein egy hónappal korábban napvilágot látott szexuális zaklatási és zaklatási botrányára kitérve a sztár „atyai” figuraként jellemezte a filmproducert a karrierje szempontjából.

„Aztán ami Harvey Weinsteinnel történt, az bizarr volt. Hallottam, hogy egy szörnyű alak volt, de felettem mindig szinte apáskodott” – osztotta meg a színésznő. „Soha nem volt illetlen velem. Azt hittem, hogy szép kapcsolatunk volt, amikor seggfejként viselkedett, akkor seggfejnek neveztem. Igazából azt hiszem, a szó, amit használtam, az egy szadista szörnyeteg volt, de ez soha nem volt ilyen természetű, szóval az egész nagyon megdöbbentő volt.”

Míg több A-listás színész, köztük Rose McGowan, Gwyneth Paltrow, Natalie Portman és Angelina Jolie is beszélt már a szexuális visszaélésekről, amelyeket karrierjük során elszenvedtek, a kaliforniai sztár bevallotta: „Soha nem volt olyan férfi, aki arra használta volna a hatalmát, hogy szexuálisan visszaéljen velem.”

Szexuálisan bántalmazottnak érezte magát

A sztár 2017 decemberében Oprah Winfrey-nek a The Hollywood Reporter számára adott interjújában azt mondta, hogy a hackelés miatt „félt” attól, hogy meztelenül szerepeljen egy filmben.

„Egyszerűen azt gondoltam, hogy soha többé nem teszek ilyet. Soha többé nem osztom meg magamnak ezt a részét, amióta akaratom ellenére nyilvánosságra került” – mondta a műsorvezetőnek.

A színésznő hozzátette, inkább kívánta volna azt, hogy betörjenek hozzá, mint hogy a meztelen testéről készült fotók elárasszák az internetet. „Sokkal jobban örülnék, ha az egész házamba betörtek volna” – vallotta be. „Ez az, ami annyira ijesztő az elektronikus dolgokban. Annyira félek a telefonomtól, a számítógépemtől és az elektronikától. Ez nemcsak valakinek a szellemi tulajdonát veszi el, de a testemet is. Szexuális szinten is sértő volt.”

Újra pucéran a mozivásznon

2018 márciusában aztán Vörös veréb című kémfilmben Jennifer egy orosz balerinából lett bérgyilkost alakított, és a filmben elvállalt egy meztelen jelenetet is. Ez volt az első alkalom, hogy a botrány után pucéran állt kamerák elé, és saját bevallása szerint ettől „halálra rémült”. „A legnagyobb félelmem az volt, hogy az emberek azt mondják majd: Ó, hogy panaszkodhatsz a hackelés miatt, ha úgyis meztelen vagy?” – tette hozzá Lawrence, aki kifejtette, a meztelenkedés ezúttal az ő döntése volt, senki másé. „Visszakaptam valamit, amit elvettek tőlem, és újra normálisnak éreztem” – magyarázta.

Lawrence azzal folytatta, hogy a film rendezőjével, Francis Lawrence-szel való közös munka segített neki abban, hogy néhány kellemetlenebb pillanatban is nyugodtnak érezze magát a forgatáson.

„Egyenesen a szemembe nézett, mintha lenne rajtam ruha, aztán hirtelen azt mondtam: Ó, oké, ez olyan, mintha ruha lenne rajtam” – mesélte a magazinnak. „Itt mindenki profi. Még mindig dolgozol. Egyetlen pillantással elkényelmesedtem. Nem éreztem magam meztelennek tőle.”

Ugyanebben a hónapban Lawrence Ellen DeGeneres talkshow-jában mesélt arról a döntéséről, hogy meztelenkedik a filmben: „Egyszerűen nem akartam kihagyni a furcsa bizonytalanságom miatt.”

A film 2018. februári New York-i premierjén a színésznő a Variety-nek így nyilatkozott: „A bizonytalanság és a félelem attól, hogy megítélnek, amiért meztelenkedtem, és amin keresztülmentem – ezeknek kellene diktálnia a döntéseimet az életem hátralévő részében? Ez a film megváltoztatta ezt, és nem is tudtam, hogy mennyire fontos volt ennek a mentalitásnak a megváltoztatása, amíg meg nem történt.”

Hét évvel később is traumatizáltnak érzi magát

Jennifer Lawrence idén novemberben évek óta először adott nagyinterjút a Vanity Fairnek, miután visszalépett a közéletből, hogy férjével, Cooke Maroneyval élje magánéletét.

A beszélgetésben a színésznő ismét kitért a meztelen fotókkal kapcsolatos hackerbotrányra, és úgy tűnik, bár az eset után megbékélt magával, úgy érzi, hogy a trauma egy életre szól. „Bárki megnézheti a meztelen testemet a beleegyezésem nélkül, a nap bármely szakában – mondta. – Valaki Franciaországban épp most tette közzé őket. A traumám örökké létezni fog.”

Forrás: Elle