Quantcast

Megszegték a lányoknak tett legfontosabb ígéretüket a tálibok

Megszegték a lányoknak tett legfontosabb ígéretüket a tálibok
© Bilal Guler/Anadolu Agency via Getty Images

Kabuli diáklányok és tanáraik követelik a bezárt iskolák újranyitását.

Úgy tűnik, tényleg csak propagandafogás volt a kabuli középiskolában a tálib vezetés által forgatott film, amiről nemrég mi is beszámoltunk.

A központi vezetéstől független Tolo News sorra szólaltaja meg az afgán diáklányokat és egykori tanáraikat, akik a még mindig zárt intézmények megnyitását követelik a lányok előtt - szúrta ki a 24.hu.

Madina, aki az egyik kabuli iskola 12. osztályába jár, azt mondta, reméli, hogy az iskoláját újra megnyitják. "Optimista vagyok az iskolák újranyitásával kapcsolatban néhány tartományban. Azt kívánjuk, hogy Kabulban és más tartományokban is megnyíljanak az iskolák" - tette hozzá. "Közeleg a tél, és az időjárás egyre hidegebb lesz, az állami iskolákban pedig nagyon korlátozottak a szolgáltatások."

A tálibok hatalomra kerülése óta, vagyis közel két hónapja az iskolák zárva maradtak a lányok számára a Tolo News szerint. Mindössze három északi tartomány - Balkh, Kunduz és Sar-i-Pul - iskolái maradtak csak nyitva a lányok számára.

Ezekben sem normális a helyzet, egy Momina nevű tanárnő elmondta: "Az osztályok szegregáltak, még a lányok és a fiúk időbeosztása is különbözik, és a tanárok is nők, néhány középiskolában pedig csak lányok tanulnak".

A tanárok úgy vélik, hogy az iskolák hosszú ideig tartó bezárása nemcsak a diákokat fosztja meg a tanulástól, hanem az egész oktatási rendszerre is súlyos hatással lesz.

"A lányoknak is joguk van az oktatáshoz, és az iskolákat azonnal meg kell nyitni. A társadalom nagy részét, a nőket nem szabad kihagyni az oktatásból" - nyilatkozta az újságnak egy Ashoqullah nevű iskolai tanár.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is megszólalt az ügyben hétfőn, azt mondta, hogy az afgán nőknek és lányoknak világszerte a figyelem középpontjába kell kerülniük.