Quantcast

Ingyen betét és tampon jár a kaliforniai diáklányoknak

Ingyen betét és tampon jár a kaliforniai diáklányoknak
© Isabel Pavia / Getty Images

Az iskoláknak ingyenes menstruációs termékekkel kell felszerelniük a mosdókat az Egyesült Államok egyik legnagyobb államában.

Sorra születnek korábban elképzelhetetlen jogszabályok Kaliforniában, a gyerekjátékok gendersemleges elhelyezéséről nemrég mi is írtunk. Most Gavin Newsom kormányzó egy olyan törvényjavaslatot írta alá, amely nyomán az állami iskoláknak és főiskoláknak ingyenes menstruációs termékekkel kell felszerelniük a mosdóikat – írja az NBC News.

Miközben Jair Bolsonaro brazil elnök elutasította a rászoruló millióknak szánt ingyen tampont az országában, az Egyesült Államokban egyre több jogvédő szervezet kezdte el sürgetni a betétekhez és tamponokhoz való megfizethető hozzáférést.

Kalifornia legújabb jogszabálya egy 2017-es törvényre épül, amely előírja, hogy az alacsony jövedelmű iskoláknak ingyenes menstruációs termékeket kell biztosítaniuk a diákok számára.

A korábbitól szélesebb körű mostani intézkedés a 2022-23-as tanévtől kezdve kiterjeszti a törvényt a hatodiktól a tizenkettedik osztályra, a közösségi főiskolákra, valamint a Kaliforniai Állami Egyetem és a Kaliforniai Egyetem rendszerére.

Ráadásul arra ösztönzi a magániskolákat és főiskolákat, hogy kövessék a példát.

"A biológiánk nem mindig küld előre figyelmeztetést, ha menstruálni fogunk, ami gyakran azt jelenti, hogy abba kell hagynunk, amit éppen csinálunk, és foglalkoznunk kell a menstruációval" - mondta Cristina Garcia demokrata képviselőnő a jogszabályáról. "Ahogy a WC-papír és a papírtörlő gyakorlatilag minden nyilvános mosdóban biztosított, úgy a menstruációs termékeknek is biztosítani kellene".