Quantcast

Örökség

37 millió forintból újítják fel Jane Austen házát

37 millió forintból újítják fel Jane Austen házát
© Jean Brooks / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP

A brit kormány 142 örökségi helyszín felújítási munkálatait támogatja.

Nagy-Britannia 142 legnépszerűbb történelmi helyszíne között osztanak szét összesen 35 millió fontot (átszámolva több mint 15 milliárd forintot), hogy a létfontosságú építési és javítási munkálatokat elvégezhessék rajtuk. A finanszírozással a brit kormány a helyi gazdaságot is szeretné erősíteni.

A Culture Recovery Fund (Kulturális újjászületési alap) által biztosított összegből olyan nagy nevű helyszínek újulhatnak meg, mint Jane Austen írónő háza, a Leicesteri katedrális, ahol III. Richárd van eltemetve, vagy a híres Moseley Road Baths nevű fürdő.

„A helyi templomoktól kezdve az ősi épületekig ás tájakig, az Egyesült Királyság egyedülálló öröksége élettel telibbé teszi városainkat és segít a közösségek összefogásában” – mondta Nadine Dorries kulturális miniszter a BBC-nek, hozzátéve, hogy a finanszírozás segít megőrizni a történelmi helyszíneket a jövő generációi számára.

A Historic Royal Palaces nevű szervezet több mint 2,7 millió fontos (1,1 milliárd forintos) támogatást kap, ebből megújulhat például a londoni Tower, a Kensington-palota, valamint a Queen Charlotte’s Cottage, a Temze partján található 18. századi házikó, amelynek építéséért Zsófia Sarolta brit királyné volt a felelős. Az angol regényíró Jane Austen házát 85,5 ezer fontból, nagyjából 37 millió forintból újítják fel.