Quantcast

Veszteség

Ég veled, André – így búcsúzik a sztárvilág a 73 évesen elhunyt divatikontól

Ég veled, André – így búcsúzik a sztárvilág a 73 évesen elhunyt divatikontól
© Andrew Toth/Getty Images for Town & Country

A legendás divatújságíró, André Leon Talley szívrohamban vesztette életét. 

Nem sokkal Virgil Abloh halála után újabb hatalmas veszteség érte a divatszakmát: 73 éves korában elhunyt André Leon Talley divatújságíró, stílusikon, a Vogue egykori vezető szerkesztője. Halálhíréről Istagram-oldalán számolt be családja, André a hírek szerint szívrohamban vesztette életét. 

Igazi úttörőnek számított a divatszakmában, ahol több mint negyven év tapasztalatot gyűjtött. Az első mainstream afroamerikai ízlésformálók között tartják számon, több divattal foglalkozó magazinnál, köztük a WWD-nél, az Interview-nál és a Vanity Fairnél is dolgozott, ám a legtöbben a Vogue-nál ismerték meg a nevét, ahol 1983-87 között divatszerkesztőként, majd kreatívigazgatóként volt jelen. Miután egy rövid időre Párizsba költözött, ismét visszatért New Yorkba, ahol egészen 2013-ig a Vogue vezető szerkesztője volt.

A televíziónézőknek az America’s Next Top Modell zsűritagjaként is ismerős lehetett Talley, aki a 14.17. évadokban értékelte a modelltanoncokat,de a Szex és New York első egész estét mozifilmjében is feltűnt. Olyan neves divatházak könyveinek megírása fűződik a nevéhez, mint az Oscar de la Renta, Schiaparelli vagy Valentino, 2020-ban pedig megjelent The Chiffon Trenches című memoárja, melyben részletesen beszámolt többek között az őt ért rasszizmusról is.

Munkájában Talley a tervezők és a kifutók sokszínűségének és befogadásának növelésére törekedett, emellett az LMBTQ-közösség fontos alakja volt – bár soha nem nyilatkozott a saját szexualitásáról, többször „fluidnak” nevezte magát. Különösen extravagáns köntöséről és kaftánjairól volt ismert, amelyekben azonnal ki lehetett szűrni a divatbemutatók első sorában.

Jó szívvel emlékeznek rá kollégái

Halála betölthetetlen űrt hagy a divatvilágban, számos híresség és tervező emlékezett meg Andréról szomorú bejegyzésben.

Kerry Washington színésznő a következőkkel búcsúzott: „Oh Andre! A mennyország még nem készült fel rád, drágám! Az egész túlvilág most már igazán mesés lesz. Megáldottál minket, Uram! Megáldottál minket a bájával, az eszével és a kivételes ízlésével. Olyan fényesen fogsz ragyogni az égből, hogy tudni fogjuk, milyen az igazi sztárság. És mi mindig felnézünk majd rád. Ámulva. És hálával. Nyugodj békében.”

A belga divattervező, Diane von Furstenberg azt írta: „Isten veled, drága André... senki sem látta a világot elegánsabban és csillogóbban, mint te... senki sem volt lelkesebb és nagyszerűbb nálad... a világ mostantól kevésbé lesz vidám. 45 éven át szerettelek és nevettem veled... Hiányozni fognak a hangos kiáltásaid és a hűséges barátságod...annyira szeretlek.”

Az Oscar-díjas színésznő, Viola Davies egy rövid, tömör üzenettel hajtott fejet Talley előtt: „RIP Andre Leon Talley. Pihenj jól, király.”

Milla Jovovich modell és színésznő egy szívhez szóló bejegyzést fogalmazott meg a divatikonról. „Nem tudom elhinni, milyen természeti erő hagyott ma itt minket. Andre Leon Talley hihetetlen művész volt, emellett az egyik legcsodálatosabb ember, akivel valaha találkoztam. Mindig ott volt a legszebb mosollyal és tárt karokkal, olyan édes és kedves volt, mindig olyan kegyes. Annyira szerencsésnek érzem magam, hogy karrierem során oly sokszor ölelt át az ő meleg ragyogása, mert a jó emberek kevesen vannak ebben a szakmában, és sokkal valószínűbb, hogy egy mogorva arccal találkozol, amikor elmész valahová, mint az ő mindig jelenlévő, mindent körülölelő kedvességével. Nagyon sok szeretetet küldök neked, Andre. Megtiszteltetés és kiváltság volt.”

Forrás: Elle és Elle