Quantcast

Alexa Chung, a divat ifjú polihisztora

Nemrég töltötte be a huszonkilencet, de máris hosszú listát lehetne összeállítani a titulusaiból. A teljesség igénye nélkül: modell, tévés műsorvezető, it girl, múzsa, divattervező és újságíró.

A grafikus apától és háztartásbeli anyától származó Alexát tizenhat éves korában fedezték fel egy fesztiválon. Akkor modellkedni kezdett, és rögtön sejteni lehetett, hogy nagy karrier vár rá. Olyan magazinokban tűnt fel, mint az Elle Girl vagy a CosmoGIRL!, és színészi karrierje is szinte azonnal beindult a különböző reklámokkal és klipekkel, amikben szerepelt.

Első tévés szerepét a Fashion Tv-n közvetített Shoot Me című reality show-ban kapta. 2006-tól nem csak kisfilmekben mutathatta meg magát: házigazdája lett a Popworld néven futó zenei műsornak. Ezt követően folyamatosan kapott tévés felkéréseket, a zenei témák helyett viszont egyre inkább a divat felé tolódott a hangsúly.

Tévés munkáival párhuzamosan továbbra is foglalkozott modellkedéssel, 2008-ban például Vivienne Westwood ruhában lejtett végig a London Fashion Week kifutóján. Később pedig a DKNY és a Pepe Jeans arcaként láthattuk.

Amikor az angol divatguru, Gok műsorának száguldó riportereként jelent meg a képernyőn, lehetősége nyílt interjút készíteni olyan neves dizájnerekkel, mint Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier, vagy Christian Lacroix.

Talán ez volt az a mérföldkőnek számító pillanat, amikor menthetetlenül belopta magát a divatvilág szívébe és a bemutatók első soraiba. Azóta ugyanis a pipaszár lábú, ízig-vérig brit lány mindenhol ott van ikonikus, hanyagul elegáns preppy stílusával, amit Amerikától Európáig mindenki imád, sőt a British Fashion Awards és az Elle még díjjal is jutalmazta.

Anna Wintour odáig merészkedett, hogy jelenségnek, a The New York Times pedig új generációs Kate Moss-nak nevezte. Karl Lagerfeld évek óta múzsájának tartja, amivel nincs egyedül, hiszen a Mulberry divatház egyenesen táskát nevezett el róla.

És ha mindez még nem lenne elég, a The Independent és a brit Vogue hasábjainak meghódítása után Alexa „szólókarrierbe” kezd: 2013 szeptemberében ugyanis könyvet ad ki, ami stíluskalauzként kíván lenni a divatvilág labirintusában elveszett lelkeknek. A Penguin Books jóvoltából tehát mindent megtudhatunk Alexa napi rutinjáról, inspirációiról, benyomásairól a trendekkel kapcsolatban, némi rajzzal és fotóval illusztrálva.