Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Royal luxus

Ez a tündérmesébe illő titkos kert Károly király kedvenc helye

2023. március 08.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

kert királyi család Károly király
Ez a tündérmesébe illő titkos kert Károly király kedvenc helye
© Instagram/Highgrove Gardens

Rejtett csodák Károly király legkedvesebb helyéről.


Mint minden királyi felség, az új brit király, III. Károly is szereti kerülni a nyilvánosságot szabadidejében. A környezetbarát és fenntarthatósági aktivista Károly király számára ez a hely mindig is a Highgrove ház kertje volt, ahol a növények jó részét saját két kezével ültette és gondozta.

Amióta ő királyi felsége 1980-ban megvásárolta a 18. században épült, erősen leromlott állapotú házat és birtokot, Károly igazi paradicsommá változtatta a hatalmas területet, amely évente 40 000 látogatót fogad. 

A Highgrove-i kert valóban a szívemből nőtt ki, és lehet, hogy furcsán hangzik, de egyfajta ima, istentisztelet az itt végzett munka

- mesélte a király.

A királlyal korábban készített interjúk és könyvek azonban felfedik, hogy vannak a kertben titkos kincsek, amelyek betekintést engednek Károly király rejtett életébe.

1. Mesebeli fakuckó

Semmi sem varázslatosabb egy kisgyermek számára, mint egy titkos faház. Az eredetileg 1988-ban Vilmos és Harry hercegek számára épült házacskát, a közelmúltban Károly felújította a királyi sarjak legújabb generációjának. A rusztikus játszóház nádtetővel és tölgyfa oszlopkerítéssel a Stumpery néven ismert erdős területen található.

2. Rét, veszélyeztetett virágokkal

A Meadow Gatefold nevű vadvirágos rét a Highgrove ház sétánya mellett, rengeteg rovarnak és madárnak, valamint 120 különböző növényfajnak ad otthont. Ugyan Károly szereti a kertépítés művészetét a legaprólékosabban művelni, ennél a rétnél tudatosan engedi a természetet burjánzani, a maga kócosságával együtt. A rétről származó 27 vadon élő növényfaj magjai a norvégiai Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerben is megtalálhatóak, hogy garantáltan megmaradjanak az emberiség számára.  

3. Károly király titkos menedéke

Ez az idilli házacska, Károly menedéke, természetesen nem szerepel a nyilvános Highgrove körútban, szigorúan zárva tartják a király távollétében, elrejtve a fák között. A “Szentélyt” 1999-ben építették a millennium jegyében, varázslatos hegyes tetővel, hatalmas oszlopokkal és egy hangulatos kandallóra utaló kerek kéménnyel. Teljesen fenntartható anyagokból készült természetes gubacsból, Highgrove-i agyag és árpaszalma keverékéből, a környező Cotswold -ból származó kővel.

4. Török szőnyeg kert

2000-ben Károlynak az az ötlete támadt, hogy olyan kertet hozzon létre, amelyet egy török ​​szőnyegről mintáznak meg.

Miután sok éven át bámultam a Highgrove-i szobámban az egyik kis török ​​szőnyegem mintáit és színeit, úgy gondoltam, mókás lenne ezekkel a mintákkal és színekkel kerti témát létrehozni

-magyarázta döntését Károly.

A szőnyegkert közepén egy lenyűgöző mozaik szökőkút található, marokkói zellige csempével díszítve, beljebb pedig terrakotta edényekkel díszített udvar idézi meg a Közel-Kelet hangulatát. A kertet a király az elmúlt két évtizedben tett utazásairól hozott tárgyai és növényei teszik személyessé.

5. Kimagasló eredmények

A valaha feljegyzett legmagasabb Sarkantyúfű virág 3 méter magas volt, és a kanadai Albertában nőtt ki 2017-ben. Azonban Károly király kertjében, a Napórakert tavánál, kihívóra talált egy 2,8 méter magas virág formájában, ami Károly egyik büszkesége.

+1 Zöld beruházás

A király környezetvédelem iránti elkötelezettsége nem titok. De az, ahogyan a kertjében fenntartható technológiákba fektetett az elmúlt évtizedekben, kevésbé ismert. A kert lámpái energiatakarékos izzókkal működnek, az áramot pedig napelemek biztosítják, a zöld konyhai hulladékot komposztálják, a szennyvizet gyökérzónás víztisztítóba vezetik, levegős hőszivattyúval gondoskodnak a ház fűtéséről, az üvegházakéról pedig geotermikus csatornarendszerrel.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves