Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

VIRÁGOK

Így gondozd a levendulát, hogy sokáig szép maradjon

2024. június 11.

2 perc olvasás

ELLE

kert növény levendula gondozás
Így gondozd a levendulát, hogy sokáig szép maradjon
© Shutterstock

A levendula egy nagyon népszerű növény, eláruljuk, mire kell figyelni a gondozásánál. 


Egyre többen ültetnek manapság levendulát a kertbe, hiszen látványos növény, finom az illata, és jól bírja a szárazságot. Elég ritkábban öntözni, ezért még a kert napos részeire is el lehet ültetni. Ám fontos, hogy megfelelően gondozzuk, csak így lesz igazán szép

Ezt fontos tudni a levendula gondozásáról 

A levendula viszonylag nagyra nő, ugyanakkor fontos, hogy mindig megfelelően gondozzuk. Az első és legfontosabb, hogy a szárai az évek során elkezdenek fásodni, kopaszodni. Ezek a szárak kiszáradnak, nem hoznak többé virágot. Emiatt 2-3 évente ajánlott erőteljesen visszametszeni a növényeket. A szakértők szerint erre a legjobb időszak a február vége vagy március eleje, amikor már elmúltak a fagyok. 

Ebben az időszakban ajánlott megvizsgálni a levendulát, megnézni a tövénél jelentkező apró hajtásokat. Ha már megjelentek, akkor ideje a nagyobb, fásabb részeket visszavágni, és teret engedni az újabb hajtásoknak. Előfordulhat, hogy ilyenkor a nővény kicsit kisebb lesz, de a gömb alakja megmarad. Ám nem kell aggódni, hamar megerősödnek a hajtások, és fiatalon tartható a levendula. 

A levendulának nincs szüksége tápanyagban gazdag földre, kedveli a homokos talajt vagy éppen a kavicsot. Nevelhető cserépben is, de a növény nagyra nő, ezért fontos, hogy megfelelő méretű cserepet válassz. Ennek ellenére a cserépben hamarabb kiszárad a föld, több locsolásra van szüksége a levendulának. Azonban nagyon fontos, hogy sose öntözd túl, ne álljon alatta a víz, és csak akkor önts rá ismét vizet, ha már kiszáradt a földje. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves