Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MESEBELI KERTEK

3 tipp, amivel olyan lehet a kerted, mintha a Bridgertonban lennél

2024. május 22.

3 perc olvasás

ELLE

kert növény bridgerton kertész Bridgerton-kert
3 tipp, amivel olyan lehet a kerted, mintha a Bridgertonban lennél
© instagram.com/bridgertonnetflix

Szeretnéd, ha a kerted a Bridgerton egyik forgatási helyszíneként is megállná a helyét? Akkor eláruljuk, hogyan alakítsd át!


Ha a belső teret nem is, de a kertedet még átalakíthatod a nyár kezdetéig úgy, hogy egy Bridgerton epizódban is megállja a helyét.

Hogyan készül a Bridgerton-kert?

Egyre népszerűbbek az angol kertek, a Bridgerton miatt egyre többen szeretnének ilyet az otthonukba. Ezek jellemzői az egyenes vonalakban ültetett sövények, az örökzöldek, valamint az évelők, az egynyári növények, a rózsák és a gomolygó dísznövények buja, mégis ápolt keveréke.

Az angol nyaralókert legikonikusabb jellemzője a vegyes szegély . Ezek egynyári, évelő növények, díszfüvek és cserjék keverékével beültetett nagy ágyások. Elbűvölő, szervezett káoszt alkotnak, amelyet nehezebb megalkotni, mint amennyire annak látszik.

Ez egy finom határvonal egy gyönyörű naturalista ültetés, és a rendetlenség között

– mondja Tom Coward, a 19. századi ikonikus brit szálloda, a Gravetye Manor főkertésze.

Coward hozzáteszi, hogy a vadnak, természetesnek és nem tervezettnek tűnő vegyes szegély létrehozásának kulcsa az, hogy valójában van egy terv, amelyhez kötelező ragaszkodni. A főkertésznek ezen kívül három tippje is van, hogy maximális legyen a Bridgerton-hatás. 

Tervezd meg a színsémát

Gondold át, milyen színeket szeretnél viszont látni a kertedben, és ne engedd, hogy korlátok közé kerüljenek ezek a tervek. A természet néha a legváratlanabb kombinációkat alkotja, így nem kell azon gondolkodnod, vajon túlzás-e, amit te elképzeltél. Inkább a kontrasztokra figyelj, és alapvetően olyan növényeket ültess, amelyek harmonizálnak. Légy kalandvágyó, hiszen a zöld alapszín mindent összekapcsol majd!

Levélszerkezet

Válassz különböző levélszerkezettel rendelkező növényeket! A növény textúráját a levél mérete határozza meg. A nagy levelű növények, például a bárányfül durva textúrát adnak, míg a szálkás, páfrányos vagy keskeny levelű növények, mint például a napvirág, a cickafark és a díszfüvek finom textúrával rendelkeznek. A közepes méretű levelekkel rendelkező növények, mint például az írisz, az euforbia és az azálea közepes textúrát adnak. A levéltextúrák keverése vizuálisabb ütést ad a szegélynek. 

Ne gyomlálj!

Fontold meg, hogy a helyükön hagyod azokat a növényeket, amelyek maguktól nőnek a kertedbe. Vannak, akik szerint ezeknek nincs keresnivalójuk ott, pedig ez nem igaz. Létezik egy határvonal a gaz és a természetes növényzet között. Például, Aarózsáid közepén felbukkanó önként jelentkező cinniák vagy bolhavirágok hozzájárulhatnak a vad kert esztétikájához, ezért fontold meg, hogy ott hagyod őket. Ezek a meglepetésnövények hozzáadhatják a vad és véletlenszerű esztétikát, ami elengedhetetlen a Bridgerton-kerthez.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves