Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Lakberendezési trükkök

Így helyezd el az antik bútoraidat, hogy 2024-ben is stílusos legyen

2024. május 27.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

lakberendezés stílusélmény otthon modern bútorok antik bútor
Így helyezd el az antik bútoraidat, hogy 2024-ben is stílusos legyen
© Shutterstock

Tévedés lenne azt gondolni, hogy az antik bútorok nem lehetnek egy modern otthon részei.


A lakberendezés egyik legösszetettebb feladata, ha a régi és az új stílusokat szeretnéd ötvözni. Ha antik bútorok is a birtokodban vannak, még speciálisabb helyzetről van szó, de minden esélyed megvan arra, hogy egy gyönyörű otthont alakíts ki.

A legszerencsésebb megoldás az, ha az enteriőr nem kötődik semmilyen konkrét korszakhoz vagy évtizedhez, ettől válik időtlenné. Általában akkor merül fel az igény a stílusok ötvözésére, ha valaki megörököl egy régi bútort, esetleg egy adott darabról képtelen lemondani.

Ilyenkor elsőre talán nehéz feladatnak tűnik a különböző stílusok egyeztetése, de annál izgalmasabbá válik a végeredmény.

Az antik bútorok beépítésének szabályai

A lakberendezők szerint néhány alapszabály betartásával az antik bútorok egy modern otthonban is jól mutathatnak, csupán meg kell találni a megfelelő módot ehhez. Az alábbi szempontokat kell végiggondolni:

Találd meg a megfelelő egyensúlyt!

Erin Williamson belsőépítész szerint az otthon kialakításakor az a legfontosabb, hogy olyan teret hozz létre, ahol szeretsz időt tölteni. Nem az a cél, hogy olyan elemekkel zsúfold tele a lakásod, amelyek ugyan egységesek és talán katalógusba illőek, de nem érzed jól magad köztük.

A régi és az új szembeállítása nem kopott hatást kelt, inkább frissnek és meglepőnek tűnik.

Bátran lehet kísérletezni a különböző stílusokkal, csupán a megfelelő arányokat kell megtalálni, illetve a bútorok méretére is nagy hangsúlyt kell fektetni.

A szakember szerint a sötétebb, robosztusabb bútorokat inkább a falak mellett kell elhelyezni, míg a hosszabb lábakkal rendelkező, könnyű darabok a nagyobb méretű tárgyak mellett mutatnak jól, és így válik harmonikussá a tér.

Újrafestés

Bár egyes antik bútordarabok értékét éppen a patinájuk adja meg, sok esetben nem olyan bútorok öröklődnek tovább, amelyek jelentős értéket képviselnek.

Ilyenkor nem feltétlenül kell megőrizni a bútor eredeti állapotát. Egy teljesen új szín vagy kárpit a régi darabokat is élettel telivé varázsolja, és később akár a lakás üde színfoltjaivá is válhatnak.

Egységes színek

Ha a stílusukat tekintve különbözőek is, de azzal is összhangba kerülhetnek a régi és az új bútorok, ha egységes színt alkalmazol mindegyik esetében.

Például a krémszínűre festett antik asztalka remekül mutathat egy modern kanapé mellett is, hiszen a színek harmonizálnak egymással.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves