Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Színkavalkád

4 szín, amit soha nem szabad fehérrel kombinálni a lakberendezők szerint

2024. május 24.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

lakberendezés színek pasztell árnyalat fehér szín lakberendezési tipp
4 szín, amit soha nem szabad fehérrel kombinálni a lakberendezők szerint
© Shutterstock

Bizonyos árnyalatokat nem érdemes a fehér szín mellett használni.


Amikor lakásfelújításról vagy lakberendezésről van szó, a színek kiválasztása nagy körültekintést igényel. A fehér szín az egyik legklasszikusabb árnyalat akár burkolatról, akár bútorokról van szó, ám meglepő módon nem mindennel mutat jól.

A legtöbben éppen azért kedvelik, mert semleges árnyalatnak tartják, amely mellé bármilyen tárgyat vagy színt elhelyezhetnek.

Az igazság azonban az, hogy érdemes előre átgondolni, hogyan szeretnéd berendezni az adott helyiséget, és a színvilágot is előre meg kell határozni ahhoz, hogy ne legyen csalódás a végeredmény.

Ezek az árnyalatok nem illenek a fehér szín mellé

A fehér egy tiszta és semleges alapot biztosít, ugyanakkor mindig össze kell hangolni minden más árnyalattal annak érdekében, hogy ne keltsen unalmas, vagy éppen túl erőteljes hatást.

A lakberendezők ezekkel a színekkel együtt nem javasolják a használatát:

Pasztell

A pasztell árnyalatok halványak, így nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az adott helyszínnek megfelelő hideg, vagy meleg tónusok kerüljenek túlsúlyba.

Bizonyos esetekben a fehér mellett is lehet használni ilyen színeket, de az árnyalatoknak itt hatalmas jelentősége van.

Fehér a fehérrel

A fehér szín valóban letisztult és elegáns hatást kelt, de nem szabad túlzásba vinni a használatát. Egy konyhában például túl sterilnek tűnhet minden, ha a fal, illetve a bútorok is fehérek.

Érdemes megtörni az uralmát akár egy-egy meghökkentő csempével vagy kiegészítővel, esetleg növénnyel, hogy árnyaltabb legyen az összkép.

Piros

Alapvetően jól mutat a fehér és a piros együtt, ugyanakkor a lakberendezés esetében körültekintőnek kell lenni, ugyanis a harsány színek a fehér mellett túl kontrasztossá és durvává válhatnak.

Az sem mindegy, melyik szín milyen arányban van jelen, de a szakemberek szerint a pirosból csak mérsékelt mennyiségben szabad használni.

Fekete

A fekete és a fehér egy klasszikus színkombináció, de a belső terekben használva fennáll annak a veszélye, hogy túl karakteressé válik a helyiség.

Később nehéz lesz módosítani rajta, és a kisebb terekben nyomasztónak hathat. Alternatíva lehet a sötétkék és a fehér kombinálása, ami jóval finomabb hatást kelt.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves