Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Matt vagy fényes?

Így válassz csempét a konyhába, hogy tágasabbnak tűnjön a tér

2024. május 09.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

lakberendezés konyha csempe konyhai csempék fényes matt
Így válassz csempét a konyhába, hogy tágasabbnak tűnjön a tér
© Shutterstock

Egy szép csempe az egész konyha hangulatát vidámabbá varázsolja.


Számos eldöntendő kérdés merül fel, amikor valaki belekezd a konyha felújításába. Ezek egyike, hogy matt vagy fényes csempe kerüljön-e a helyiségbe.

Az esztétikai igények mellett a gyakorlati szempontoknak is érvényesülniük kell, ugyanis ez a helyiség az otthonod egyik legfontosabb pontja. A szín és a stílus mellett azt is át kell gondolnod, hogy milyen anyagokat szeretnél beépíteni, ugyanis a mindennapok során sok bosszúságot okozhat egy-egy átgondolatlan burkolat.

A kisebb alapterületű helyiségeknél az is fontos szempontból, hogy a berendezés és a színek optikailag ne szűkítsék a teret. Összegyűjtöttük, hogy mik a legfontosabb szempontok a matt és a fényes csempe esetében.

A konyha ezekkel a csempékkel lesz ideális

Ma már sokféle csempetípussal találkozhatsz, de mielőtt kizárólag az ízlésedre hagyatkozva megrendelnéd valamelyiket, érdemes néhány praktikus szempontot is átgondolnod.

A matt csempén kevésbé látszódnak meg a szennyeződések, így ritkább tisztítást igényel, ráadásul sokkal jobb a tapadása is, ami kényelmesebbé teheti a használatát.

A fényes csempe csúszós, gyakoribb tisztítást igényel, ugyanakkor ehhez elegendő néhány egyszerű eszköz használata, míg a matt esetében sokkal több idő szükséges egy alapos takarításhoz.

A színeket tekintve nagyjából azonos a választék, azt azonban érdemes tudni, hogy a fényes csempe tágítja a teret, a matt változatnak azonban semmilyen hatása nincs a térre ilyen szempontból.

A szakemberek a kisebb konyhákba egyértelműen a fényes csempét ajánlják, már csak azért is, mert a csillogás miatt visszatükrözik a fényt, ezzel pedig jóval tágasabbnak láttatják a konyhát.

Ha olyan konyhával rendelkezel, ahol kicsi az ablak, vagy csak nagyon kevés természetes fény jut be, például azért, mert északi tájolású a lakás, ott a fényes csempe sokat segíthet.

Ami pedig az esztétikát illeti: ha a bútoraid színvilága inkább neutrális, akkor egy rusztikus, matt csempe tökéletes választás, a fényes csempe azonban mindig sokkal modernebb és elegánsabb hatást kelt.

Az, hogy összességében milyen hangulata lesz a konyhádnak, csak a te ízléseden múlik, de a színek és anyagok megválogatásakor mindig érdemes szakember segítségét kérni, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves