Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kiegyensúlyozott főzőtér

4 Feng Shui szabály, amit érdemes betartanod a konyhádban

2024. május 09.

3 perc olvasás

ELLE

konyha Feng Shui
4 Feng Shui szabály, amit érdemes betartanod a konyhádban
© Shutterstock

A Feng Shui segítségével béke és nyugalom lehet a konyhádban is.


A Kínából származó ősi módszer, a Feng Shui célja, hogy boldogságot, bőséget és harmóniát hozzon az otthonunkba. A konyha elhelyezése, valamint a felhasznált színek és anyagok ugyanolyan szerepet játszana a természetes energia áramlásának optimalizálásban. 

Kövesd a konyhai háromszög szabályát

A jó konyha kialakítása a hagyományos háromszög-modellen alapul. A háromszög minden egyes pontját a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely alkotja. A lakberendezők szerint az egyes készülékek között 2 vagy 2,5 méternyi távolságnak kell lennie, ami maximális kényelmet és minimális ismételt mozgást tesz lehetővé. A hűtőszekrény, a mosogató és a tűzhely közötti szép, kiegyensúlyozott tér kényelmes és produktív teret teremt.

Törekedj az egyensúlyra és hozd be az öt elemet

A lakberendezők nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy biztosítsunk egy ablaknak helyet a mosogató mellett, hogy belülről kifelé áramlás jöjjön létre, ha a Feng Shui szerint élnénk az életünket. Továbbá fontos a minél több természetes fény befogadása. Elengedhetetlen azonban az öt elem megléte, amelyek a Feng Shui alapjai. Például a víz és a tűz nem keveredik - ezért kerüld el, hogy a mosogatót a tűzhely mellé helyezed. Emellett próbálj meg élő növényeket vagy fűszerkertet elhelyezni a helyiségben. Az elemeket így képzeld el a konyhában:

Víz: a mosogató
Tűz: a tűzhely
Fa: a szekrény vagy a faasztal.
Fém: készülékek, vasalatok vagy fém bárszékek.
Föld: márvány vagy gránit pultok, csempeburkolat és padlóburkolat.

A konyhának a ház hátsó részében kellene lennie

Nem mindig tudjuk mi magunk eldönteni, hogy egy házban vagy lakásban az egyes helyiségek hol helyezkednek el a többihez képest, de ha új építésű házzal van dolgunk vagy átfogó felújítást végzünk, ideális esetben a konyha a ház hátsó részében kell, hogy legyen. A szakértők szerint a konyhát a bejárathoz semmiképp sem szabad tenni, méghozzá azért, mert ha ez a fontos helyiség hátul van, akkor az arra ösztönzi a vendégeket, hogy sétáljanak át a házon, és arra készteti őket, hogy tovább maradjanak.

Átgondoltan helyezd el a tűzhelyet

A tűzhelyet a legjobb ott elhelyezni, ahol főzés közben látni lehet az embereket. Ha azonban az ember arra kényszerül miatta, hogy háttal álljon a szobának, akkor érdemes egy tükör felhelyezése a tűzhely fölé, hogy maga mögé lásson. A tűzhelyen lévő égők száma szintén a gazdagságot jelképezi. Tegyél tükröt a tűzhely égője mögé, hogy szimbolikusan „megduplázd a gazdagságodat”.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves