Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

IKEA Kreativ

Mindenkiből kihozza a lakberendezőt az IKEA új tervezője

2024. május 21.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

ikea lakberendező IKEA tervező IKEA Kreativ IKEA konyhatervező
Mindenkiből kihozza a lakberendezőt az IKEA új tervezője
© IKEA

Az IKEA Kreativ forradalmasítja a lakberendezést az új mesterséges intelligenciával működtetett tervezőjével!


A magyarok fele gondolkozik költözésen vagy felújításon az IKEA legfrissebb Élet otthon kutatása szerint. Azonban egy új otthon kialakítása vagy a régi felújítása óriási stresszel jár, ami már a tervezésnel érezhető: hogy fog kinézni, jók lesznek-e a kiválasztott darabok együtt, egyáltalán elférnek-e? Az IKEA új online tervezője, az IKEA Kreativ, a mesterséges intelligencia segítségével könnyebbé teszi a tökéletes összkép megtalálását, reális képet adva a tervezett helyiségekről.

IKEA

Mindenki lehet a saját lakberendezője

Egy élethű 3D-s látványterv készítése eddig a professzionális belsőépítészek, lakberendezők területe volt, akik nem mindenkinek megfizethetők. Az IKEA fejlesztése révén, az áruhaz applikációjában, ez a lehetőség mostantól mindenkinek elérhető. Az IKEA Kreativ Scene Scanner™ által, néhány fotó készítésével be lehet szkennelni az otthonunk szobáit, ami aztán létrehozza az aktuális szoba valósághű 3D-s másolatát.

Fotó: Hosszú Kata

A tervező interaktív felületén ki lehet törölni a tervből a felesleges meglévő bútorokat, cuccokat majd új, IKEA bútorokat behelyezni. Így könnyen össze áll a megfelelő elrendezés és stílus, tökéletesen méretarányosan, a saját otthonunk kényelméből, ingyenesen. 

Ugyan a valóságban nem, de virtuálisan az IKEA Kreativ rendet csinál nálunk

- fogalmazott Andor Katalin, az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős Consumer and Customer Insights Managere az IKEA Kreativ sajtóeseményén.

IKEA, Andor Katalin

IKEA effektus

2011-ben egy harvardi professzor publikált arról, hogy az emberek sokkal többre értékelik azokat a dolgokat, amiknek elkészítésében ők is aktívan részt vesznek és ezzel magyarázható az IKEA lapraszerelt bútorainak és egyáltalán az IKEA népszerűsége is. A Kreativ bevezetésével a svéd áruházlánc még egy eszközt ad a vásárlói kezébe, hogy maguk tervezzék meg az otthonukat. Természetesen,a beszkennelt helyiségek terveihez továbbra is lehet az IKEA szakértőinek segítségét kérni akár személyesen az áruházakban, akár online, de hamarosan élő chaten keresztül is az applikációban.

IKEA

A jövő szele

Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia és a kierjesztett valóság eszközök, mint az IKEA Kreativ is, munkahelyeket tesznek feleslegessé és csökkentik a személyes közbenjárás jelentőségét. A cseh tech szakértő és influenszer, Petr Mára szerint azonban gondoljuk végig az elmúlt évtizedek robbanásszerű technikai fejlődését és azt, hogyan adaptálódott szinte minden korosztály hozzá. 

IKEA, Petr Mára

Gondoljunk csak az Excel táblazatra. Mielőtt ez a praktikus, okos eszköz létezett, működőtt ugyan a papíralapú megfelelője emberi táblázatkitöltéssel, de mennyivel lassabb és pontatlanabb volt. Nem lesz másképp az AI eszközökkel sem, az életünk részévé válnak, ezért érdemes minél előbb megtanulni a használatuk.


Az egyelőre pilot verzióban elérhető IKEA Kreativ használatához mindössze az IKEA alkalmazás letöltésére van szükség az Apple App Store-ból, a Google Play-ből, vagy az IKEA.hu weboldalról.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves