Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

DEKORÁCIÓ

A lakberendezés hármas szabálya, amit mindig érdemes betartani

2024. május 13.

3 perc olvasás

ELLE

lakberendezés otthon lakás Dekoráció hármas szabály esztétikus otthon
A lakberendezés hármas szabálya, amit mindig érdemes betartani
© Shutterstock

A megfelelő dekorelemek elrendezése az otthonban néha kihívást jelenthet, de a megoldás egyszerű lehet, ha megtanulod, hogyan csoportosítsd ezeket a dekorelemeket. 


Legyen szó túl sok tárgyról egy helyen, vagy a változatosság hiányáról, ez a könnyű stratégia, melyet a tervezők is alkalmaznak, megoldást jelenthet minden design-problémádra, a dekorációval soha többé nem lesz gondod. 

A dekorációban a három mágikus szám, ezért a tervezők az "hármas szabályt" alkalmazzák, szinte minden stílusban. Az apróságoktól az otthonokba szánt művészi alkotásokig és bútorokig, ez a design irányelv segít abban, hogy ízlésesen díszített tereket hozz létre. 

Mi az a hármas Szabály?

A tárgyak hármasával való csoportosítása kellemes a szemnek, és egyensúlyt teremt. A tárgyak bármilyen típusa jobban mutat, ha hármas csoportokban használjuk őket. Sőt, valójában a páratlan számok alkalmazása általánosságban olyan szabály, amit mindenkinek követnie kellene a szakértők szerint. 

Lehet, hogy ellentmond a logikának, de a tárgyakat páratlan számban csoportosítani sokkal vonzóbb és emlékezetesebb, mint páros számban. A háromszoros szabály egy kipróbált és bevált technika, ami más területeken is működik, például a grafikai tervezésben, művészi alkotásokban, és fényképes kompozíciókban. A szabály alkalmazható bármelyik design elemre, a színektől, a mintáktól és a textúráktól a bútorok és dekorelemek elhelyezéséig és szervezéséig.

Játék a magassággal

A hármas szabály már csak akkor szemet gyönyörködtetőbb, ha a tárgyak magasságát is beleviszik a tervezésbe. A magas tárgyak kombinálása a kisebbekkel további egyensúlyt teremt, és vezeti a szemeket a kompozíció körül, így az élvezetesebb vizuális élménnyé válik. Helyezz el például 3 különböző magas gyertyatartót a könyvespolcodon! Hidd el, izgalmasabb és esztétikusabb lesz, mintha egymagas lenne. 

Tökéletesítsd a bútor-elrendezéseket

Legyen szó egy egész szoba, vagy egy kihasználatlan rész kitöltéséről, három bútordarab csoportosítása segíthet tökéletesen berendezni egy teret. Kövesd ugyanazokat az iránymutatásokat, mint a dekor esetében, egységesítve három különböző alakú és méretű tárgyat, például egy széket, egy kisasztalt és egy műalkotást. Hozzáadhatsz egy szőnyeget is, ám az ne legyen tolakodó. Egy formálisabb megjelenés érdekében teremts szimmetriát úgy, hogy egy tárgyat két azonos méretű bútordarabbal keretezel! Ha egy széket teszel az asztal mellé, az ízléses, de laza megoldás. Ha az asztal két szék között van, a végeredmény formális lesz. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves