Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KERT ÉS NÖVÉNYEK

Így gondozd a hortenziát, hogy sokáig díszítse a kertet

2024. június 17.

2 perc olvasás

ELLE

kert virág gondozás hortenzia kertrendezés
Így gondozd a hortenziát, hogy sokáig díszítse a kertet
© Shutterstock

A hortenzia egyre népszerűbb manapság, eláruljuk, mit kell tudnod a gondozásáról! 


Egyre több kertben található meg a hortenzia. A mutatós virág igazán közkedvelt, hiszen több színben kapható, így tényleg mindenki megtalálhatja azt, amelyik neki a legjobban tetszik. A gondozása sem túl bonyolult, csupán figyelni kell pár dologra. 

Ezt kell tudni a hortenzia gondozásáról 

Ha esetleg még nem ültettél hortenziát, de tervezed, akkor elsőként is fontos, hogy felmérd a kertet. A növény alapvetően a hűvösebb, félárnyékos helyet kedveli. A reggeli napfényt jól bírja, de a délutáni, erős sugarak hatására összezsugorodhatnak a virágai. Ugyanakkor a teljes sötétséget sem bírja, ezért mindenképp olyan helyet keress neki, ahol félárnyékban lehet. 

Bár a növény kint maradhat télen, ez nem jelenti azt, hogy ellenállna a keményebb fagyoknak. A fiatalabb növényeket mindenképpen be kell takarni, mert kifagyhat, az idősebb hortenziák 7 fokig bírják a hideget, utána szükséges őket takarni. 

Kedveli a savanyú talajt, ami jó vízáteresztő, ezt az ültetésnél ajánlott figyelembe venni. A hortenzia kerülhet cserépbe is, de ez mindenképpen nagy legyen, mivel a növény nagyra nő. 

Kedveli a vizet, nyáron pedig elengedhetetlen, hogy öntözzük. Ugyanakkor az öntözés gyakorisága függ attól, hogy mennyire jó vízáteresztő talajba ültetjük. Ne álljon vízben a földje, de azért próbájuk meg nedvesen tartani. 

Tavasszal lehet metszeni, akkor szükséges az elhalt, régebbi ágakat levágni. Ez szintén egy nagyon fontos lépés, mivel így tovább fiatalon tartható a növény. Fontos, az új hajtásokat nem szabad levágni, csak azokat az ágakat, melyek már nem hoznak rügyet. Ezeket az első, kifelé néző rügy felett ajánlott lemetszeni. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves