Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

LAKBERENDEZÉS

Ezektől tűnik az otthonod szűkösnek a lakberendezők szerint

2023. július 18.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés szűkös szoba tágítja a teret sötét falak
Ezektől tűnik az otthonod szűkösnek a lakberendezők szerint
© Shutterstock

Ha kevés négyzetméteren kell gazdálkodnod a hellyel, ezekre különösen figyelj oda!


Sajnos nem minden helyiségünkre jut sok négyzetméter, leggyakrabban a háló vagy a fürdő szűkös, így ezekben a terekben különösen fontos a jól kialakított berendezés. De 5 hibával még a nagyobb helyiségekben is szűkíthetjük a tér érzetét. Érdemes elkerülni őket!

1. Túlméretezett bútorok

A helyiség méreteinek, valamint a benne elhelyezett tárgyak nagyságának a figyelembevétele az egyik legfontosabb tényező a bútorvásárlásnál. Ezért nem szabad például egy kis szobába egy óriási kanapét választani, mert nem csak a közlekedést akadályozza, de elkerülhetetlenül kisebbnek is tűnik tőle a helyiség. Egy ökölszabály van a kanapé kiválasztásakor, hogy ne haladja meg a fal hosszának kétharmadát.

2. Rosszul megválasztott színek

Bár a sötét színek remek lehetőséget adnak hangulatos terek kialakítására, mindenképp kisebbnek érződik tőlük a szoba. Ez azért van, mert a halvány árnyalatok visszaverik a természetes fényt, így a helyiség szellősebbnek és tágasabbnak tűnik. Egyedül a nagyon kicsi, ablaktalan helyiségben, például gardróbokban működik fordítva, mert itt a sötét színű festés mélységet adhat a kis tereknek.

3. Nem megfelelő függöny

Egy súlyosabb szövet az ablakon, nagy mintával, nyomasztó hatást kelthet egy térben, a természetes fény útját is akadályozva, de a helyiség hangulatát is leuralva. Ehelyett érdemes világosabb, áttetszőbb anyagokat választani függönynek. De az sem mindegy milyen hosszú, és hova akasztjuk! A legtágasabb hatást úgy érjük el, ha a teteje a lehető legközelebb kezdődik a mennyezethez, az alja pedig súrolja a padlót. Ez a magasabb mennyezet és a tágasabb helyiség optikai csalódását kelti.

4. Túl sok dekoráció, minta

A maximalista belsőépítészeti stílus nagy divat, de a túl sok dekoráció gyorsan nyomasztóvá válhat. Ahelyett, hogy túlterhelnénk a teret különböző színű, formájú bútorok, kiegészítők sokaságával, tudatosan kell összeválogatni a darabokat és egy-egy csoportba rendezni őket, hogy legyen elég szellős terület is a térben.

5. Világítás mellőzése

A világítás vitathatatlanul a legfontosabb szempont a belsőépítészetben, különösen akkor, ha a helyiséget nagyobbnak szeretnénk láttatni. A természetes fény szabad útjának biztosítása mellett, fontos a réteges megvilágítás kialakítása, vagyis a mennyezeti lámpa mellett, falikarok, LED-csíkok, asztali és állólámpák elhelyezése a térben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves