Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FÜGGŐ KÉRDÉS

Ez a tökéletes függönyhossz a szakértők szerint

2023. február 26.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

függöny legjobb hossz
Ez a tökéletes függönyhossz a szakértők szerint
© Getty Images

Így öltöztesd fel az ablakod függönyökkel, hogy elegáns hatást érj el!


A függönyök nem csak arra kellenek egy otthonba, hogy kizárják a fényt, vagy akadályozzák a belátást, hanem melegséget, otthonosságot és stílust visznek a térbe. De a függöny hosszának meghatározása kényes terep: ha túl rövid, groteszk hatást kelthet, ha túl hosszú, könnyebben koszolódik, vagy ráncosodik. Íme néhány szempont, amik segíthetnek a döntésben!

Méretek

A függöny hosszát elsősorban a függönyrúdtól mért távolság befolyásolja: mérhetjük a párkány aljáig vagy a földig. Az ízlés dolga, milyen széles lesz maga a függöny panel, mennyi redőzést látunk rajta szívesen, de ennek is alapja a függönyrúd mérete. A funkcióját akkor tölti be egy függöny, ha elhúzva eltakarja nem csak az ablakfelületét, de a falból is 15-30 cm széles sávot mindkét oldalon.

Elhelyezés

Hogy egy függöny földig, vagy csak parapetmagasságig érjen, függ attól, milyen bútorozottságú helyiségbe kerül, mennyit húzzuk szét naponta, van-e kisállat, kisgyerek a családban, aki esetleg szívesen rácsimpaszkodna. Manapság a földig érő, földet épp, hogy súroló, “megcsókoló” függönyök divatosak.

Földig érő függöny

Ha szeretnénk, hogy függönyünk a földig érjen, de ne seperje minden egyes alkalommal fel, amikor szét vagy összehúzzuk, mérjük meg a függönykarikáktól, csipeszektől mennyire van a padló, majd vonjunk ki belőle 1-2 centimétert. Ha kész függönypaneleket vásárolunk, 250-300 cm hosszú paneleket kaphatunk, amit szabónál vagy szaküzletben igazíthatunk az ablakunkhoz. 

Párkányig érő függöny

Ha gyerekszobába, fürdőbe vagy konyhába választunk függönyt, a párkányig érővel nem tévedhetünk. Itt is a függönykarikáktól, csipeszektől kell mérnünk a hosszt a párkányig és levonni 1-2 cm-t, de itt ügyelni kell a párkány mélységére is. Ez a függönyhossz jó lehet radiátorok fölé is.

Elterülő függöny

Ennél az extravagáns hatást keltő függönyhossznál, a fent leírt mérésnél nem kivonni, hanem hozzáadni kell 2-3 centimétert a távolsághoz. Így nyerhetjük el ezt a buggyos hatást, ami viszont elsősorban dekorelemmé redukálja a függönyt, nem sötétítésre alkalmassá.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves