Quantcast

Lista

Terhességi nyilvántartás bevezetését tervezik Lengyelországban

Terhességi nyilvántartás bevezetését tervezik Lengyelországban
© Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A javaslat országszerte nagy felháborodást váltott ki.

Alig egy évvel a legszigorúbbak közé sorolható abortusztörvények bevezetése után a lengyel kormány újabb megosztó jogszabály-tervezetről szavazhat. Az előzetes tervek szerint januárban indulhatna el Lengyelországban a várandósságok központi nyilvántartásba vétele, amelynek keretében arra köteleznék az orvosokat, hogy minden várandósságot és vetélést jelentsenek a kormány felé – számolt be róla a The Guardian. A jogszabálytervezet egy széles körű projekt részeként valósulna meg, amelynek célja a lengyel egészségügyi információs rendszer korszerűsítése.

A javaslat komoly aggodalmat váltott ki a nőjogi aktivisták körében, akik úgy vélik, az abortusztilalom fényében a nyilvántartásban szereplő adatokat célzottan arra lehetne használni, hogy jogi nehézségek elé állítsák az abortuszt választó nőket. „Mindez az ellenőrzésről szól, arról, hogy a terhesség a lehető legbiztosabban gyerekszületéssel érjen véget” – mondta el Natalia Broniarczyk aktivista egy lengyel hetilap kérdésére.

Már elindult az ellenkampány

Az internetezők körében ugyancsak óriási felháborodást váltott ki a terhességi adatbázis kiépítésének ötlete. A közösségi médiában ennek nyomán elindították a „Szeretném udvariasan bejelenteni, hogy nem vagyok terhes” nevű kezdeményezést, mely arra buzdítja a lengyel nőket, küldjék el használt egészségügyi betéteik, tamponjaik és menstruációs fehérneműik fotóit e-mailben a lengyel egészségügyi minisztériumnak.

A minisztérium mindeközben határozottan cáfolta, hogy a javaslat a központi terhességi nyilvántartás kiépítését célozná meg – a szóvivő szerint a változtatások egy széles körű digitalizációs projekt részét képezik, amelyek többek között az allergiákra vonatkozó adatok tárolását könnyítenék meg.