Quantcast

Szatíra

Rasszistán ábrázolták a képviselőnőt, elítélte a hetilapot a bíróság

Rasszistán ábrázolták a képviselőnőt, elítélte a hetilapot a bíróság
© Joel Saget/AFP

A francia hetilap szerzőire pénzbüntetést szabott ki a bíróság, amiért rabszolgaként ábrázoltak egy fekete bőrű képviselőnőt.

Rasszista sértés miatt elítélték a Valeurs Actuelles című ultrakonzervatív francia hetilapot szerdán Párizsban, amiért 2020 augusztusában rabszolgaként ábrázolt egy fekete bőrű képviselőnőt. A lapigazgató Erik Monjaloust, a szerkesztőségvezető Geoffroy Lejeune-t és a cikkszerző Laurent Jullient 1500 eurós pénzbírságra ítélte a bíróság, valamint 5 ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a sértett számára. 

A hetilap egy hétoldalas szöveget közölt, amelyben a lap magyarázata szerint Daniele Obono radikális baloldali képviselőnő „megtapasztalja az afrikaiak felelősségét a rabszolgaság borzalmaiban”. A cikket illusztráló rajzokon a fekete bőrű párizsi politikust láncra vert rabszolgaként ábrázolják. A lap azt állította, olyan politikai fikcióról van szó, amely arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy az afrikaiak milyen módon vettek részt a 18. században a rabszolgaság megszervezésében.

Fikciós sorozat része volt a rajz

A lap 2020 nyarán egy olyan politikai fikciós sorozatot közölt, amelyben kortárs francia közéleti személyiségeket egy adott történelmi múltba helyezték. Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnököt, aki a 2017-es elnökválasztáson egy sikkasztási ügy kirobbanása miatt maradt alul, a forradalmi törvényszék előtt képzelte a cikkszerző, míg Eric Zemmour jobboldali politikai újságíró Napóleon tanácsadójaként tűnt fel a waterlooi csatában. 

A Daniele Obonoról szóló történetben a politikus a 18. században „az ősi kontinensen” jelent meg, ahol az őt befogadó törzs eladta rabszolga-kereskedőknek, akik maguk is afrikaiak voltak. A történet végén a fekete politikus egy francia misszionáriusnak köszönhetően menekül meg a halál elől.

Az államfő is elítélte a rasszizmust

A publikációt elítélte a teljes francia politikai elit, Emmanuel Macron államfő személyesen felhívta Daniele Obonót, hogy támogatásáról biztosítsa, és jelezte, hogy a rasszizmus minden formáját határozottan elítéli.

A június végi meghallgatásukon a lap munkatársai elmondták: arra kívánták ráirányítani a figyelmet a politikai szatírában, hogy a radikális baloldali párt, amelyhez a képviselőnő tartozik, tagadja az afrikaiak által az afrikaiakkal szemben gyakorolt rabszolgatartást, de sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az írás polémia tárgya lett.

Forrás: MTI