Quantcast

Afganisztán

Portugáliában kaptak menedéket az afgán női zenészek

Portugáliában kaptak menedéket az afgán női zenészek
© Marcus Yam/Los Angeles Times

Az afgán nemzeti zenekar alapítójának sikerült kimenekítenie társait és családtagjaikat Afganisztánból.

A túlélés reményében elhagyni a hazájukat – ez a sors jutott az afgán Zohra női zenekar tagjainak, akik a napokban menekültek el a tálib uralom alá került Afganisztánból, és Portugáliában kaptak menedéket. Négy hónappal az első afgán női karmester, Negin Khpalwak evakuálása után további 273 személyt, köztük a Kabuli Nemzeti Zenei Intézet 150 diákját, tanárát és családtagjaikat menekítették ki a fundamentalista hatalom elől, amely a nyár óta némaságra kényszeríti egész Afganisztánt. Az országban szinte minden formájában tiltott a zene, különösen a nyugati típusú zeneszámok hallgatása, illetve játszása.

A zenekar alapítója szervezte a mentőakciót

Ahmad Sarmast, az intézet alapítója Kabul elestekor éppen Ausztráliában tartózkodott, és mindent megtett, hogy megkönnyítse zenészeinek távozását, amerikai útlevelet biztosítva számukra. Az intézet közel 300 tagjának augusztusban kellett volna távoznia Afganisztánból, amikor az amerikaiak még mindig az ellenőrzésük alatt tartották a kabuli repülőteret, de a megbeszélt napon csak nagyon kevesen jutottak át a tálib ellenőrzőponton. Köztük volt a 24 éves Negin igazgatónő, aki 2014-ben csodával határos módon már túlélt egy támadást, amikor egy diák felrobbantotta magát a közönség soraiban a kabuli francia kulturális központban tartott koncert alatt.

A repülőtér lezárása ellenére, miután az utolsó nyugati repülőgép távozott, Ahmad Sarmast nem adta fel, és máshol keresett segítséget, tudatában annak a kockázatnak, hogy ha diákjai Afganisztánban maradnak, az üldözéstől tartva félelmükben megsemmisíthetik zenei diplomájukat, valamint hangszereiket.

Katarban új hangszereket kaptak

Végül Yo-Yo Ma csellista közvetítésével, aki szeptember közepén Katartól kért segítséget, hosszú diplomáciai huzavona kezdődött a tálibokkal, hogy a teljes zenekar és családjaik számára engedélyt adjanak a távozásra. Öt különböző repülőjáraton végül sikeresen evakuálták a zenészeket (akik közül sokan még fiatalkorúak), először Katarban szálltak le, ahol új hangszereket kaptak ajándékba, majd Portugáliába vitték őket, ahol Ahmad az elsők között köszöntötte őket, még a gép fedélzetén. 

A bravúros mentőakció sikerén felbuzdulva Sarmast most Portugáliában szeretné újraalapítani iskoláját, egy nagyobb, lisszaboni székhelyű afgán kulturális központ részeként. Bízik benne, hogy a hagyományos szitárból, rubabból, oboából, zongorából és hegedűből álló afgán zene révén továbbviheti a béke üzenetét a világba.

Forrás: Elle