Quantcast

Álhír

Óriási tévhit, hogy a Covid-19 elleni védőoltás meddővé tesz

© JGI/Jamie Grill/Getty Images

Nem először kapnak szárnyra álhírek és teljesen fals információk a koronavírussal kapcsolatosan. A legújabb teória szerint a beoltottak 97%-a meddővé válik – ebből azonban szerencsére semmi sem igaz.

A koronavírus ellen beoltott nők 97 százaléka meddővé válik, mert a vakcina megakadályozza a placenta létrejöttét – ez a legújabb álhír, ami az elmúlt időszakban végigsöpört a közösségi oldalakon, elsősorban a Facebookon. A szakértők azonban határozottan cáfolják, és nem győzik hangsúlyozni, hogy ez nem több puszta kitalációnál, semmilyen tudományos bizonyíték nem utal arra, hogy a Covid-19 elleni védőoltások termékenységi problémákat okoznának.

A riogatás mégsem áll meg itt, az „Így sterilizálnak egy egész generációt” felütéssel indító bejegyzés szerint nem csak a védőoltás beadatása rendkívül kockázatos a nők számára, hanem az is, ha egy beoltott férfival bújnak ágyba – mert a szexuális interakció hatására is csökkenhet a termékenységük. Szerencsére mindennek továbbra sincs semmilyen igazságalapja. A járvány kirobbanása, és főleg az első vakcinák elkészülte óta terjedő álhírek azonban nagyon is éreztetik a hatásukat: az Egyesült Államokban az oltakozás üteme egyre lassul, mert az internetes terjedő összeesküvés-elméletek és hamis információk miatt egyre kevesebben regisztrálnak a koronavírus ellen védő oltásra. Ez jócskán hátráltatja a Biden-kormány azon célkitűzését, hogy az ország minél hamarabb elérje a nyájimmunitás küszöbét.

Egy május elején közzétett amerikai felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada, akik biztos benne, hogy nem szeretnék beoltatni magukat, azzal magyarázzák a döntésüket, hogy félnek attól, hogy a vakcina hatására meddővé válnak. A még hezitálók 50 százaléka pedig szintén attól tart, hogy a védőoltás a jövőben negatívan befolyásolhatja a termékenységüket – erősítette meg az AFP megkeresésére Ashley Kirzinger, a Kaiser Family Foundation nonprofit szervezet közegészségügyi oktatásért felelős munkatársa.

Nők az álhírek kereszttüzében

A felmérés szerint a 18-49 éves korosztályban a nők 50%-a, a férfiaknak 47%-a fejezte ki aggodalmát a vakcinákkal kapcsolatban. A félelem megalapozásához az is hozzájárulhatott, hogy az oltóanyagok klinikai teszteléséből kizárták a várandós nőket – ezt az információt pedig rögtön felkapták a vakcinaellenes csoportok. „Hajlamosak újrahasznosítani az elkészült vakcinákkal kapcsolatos félinformációkat, amelyek eddig is okot adhattak a félelemre, majd összemossák azokat az új oltóanyagokkal – így az állításaik mindenféle tudományos alapot nélkülöznek” – hívja fel a figyelmet Devon Greyson, a Massachusettsi Egyetem professzora.

A legújabb álhírek egyenesen a nőket célozzák, mert „a terméketlenség témája nagyon intim és ennélfogva nagyon erős reakciót vált ki. Épp ezért ha valaki olyan dolgot keres, amivel biztos elriaszthat minél több embert, elég annyit mondania, hogy ’ettől biztosan meddő leszel’” – teszi hozzá Devon Greyson.

„A termékenységgel és a vakcinákkal kapcsolatos aggasztó híresztelések épp a nők szívének kellős közepébe találnak, hiszen a nőiségük alapján célozzák” – ért egyet Katharine O’Connell White, a Bostoni Orvostani Egyetem nőgyógyász professzora.

Nincs tudományos bizonyíték

Az álhír szerint a vakcinák hatására az immunrendszer a syncytin-1 nevű fehérje ellen indít támadást, ami nagyon fontos szerepet tölt be a placenta kifejlődése során. Így az oltakozás végsősoron meddőséget okoz a nőknél, mert azok szervezetében nem fog kifejlődni a méhlepény. Az egészségügyi szakemberek szerint ez azonban teljességgel alaptalan, hamis állítás.

„Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a vakcinák meddőséget okoznának” – hangsúlyozza együttesen három nagy egészségügyi szervezet, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium, az Amerikai Reproduktív Társaság és az Anyai-Magzati Orvostudományi Társaság közös közleményükben.

Az a tény, hogy a nők egészséggel kapcsolatos aggodalmait néha figyelmen kívül hagyják az egészségügyi dolgozók, is szerepet játszhat a probléma kialakulásában. „A történelem során a nők szükségleteit sokszor alábecsülték a tudományos kutatásokban. Ez gyakran azért is fordult elő, mert a tanulmányok készítői között nagyon kevés volt a nő” – mondja Katharine O’Connell White. A vakcinákkal kapcsolatos álhírek nagy akadályt gördítenek az amerikai egészségügyi szakemberek elé. „Nagyon nehéz megszabadulni a hamis információktól, egyszerűen azért, mert sokkal gyorsabban terjednek, mint az egyszerű, unalmas igazság.”

Forrás: ELLE