Quantcast

Kirekesztés

Nagyobb arányban zárják ki a színes bőrű lányokat a brit iskolákból

Nagyobb arányban zárják ki a színes bőrű lányokat a brit iskolákból
© Stígur Már Karlsson /Heimsmyndir/Getty Images

Kétszer nagyobb valószínűséggel rúgják ki a színes bőrű tanulólányokat az angliai iskolákból, mint fehér bőrű társaikat – derült ki a brit oktatási minisztérium adataiból. 

A több mint ötven éve a kirekesztett nők és lányok jogaiért kampányoló Agenda jótékonysági szervezet hozta nyilvánosságra a brit oktatási minisztériumtól bekért adatokat, amikből kiderült: a 2018/19-es és a 2019/20-as tanévben is kétszer nagyobb arányban zárták ki tartósan az oktatásból a fekete és kisebbségi etnikumú diáklányokat, mint fehér bőrű társaikat.

Az egyenlőségért küzdő aktivisták arra is rávilágítottak, hogy bár a fiúkat összességében továbbra is gyakrabban büntetik kizárással, az iskolából elbocsátott lányok száma jelentősen nagyobb arányban nő, mint a fiúké. Az elmúlt öt év során az elbocsátott lányok aránya 66%-kal, míg a fiúké 32%-kal emelkedett.

A szervezet arra szólította fel a brit oktatási minisztériumot, hogy a jövőben rendszeresen tegye közzé az iskolai kizárásokra vonatkozó adatokat, nemek és etnikai hovatartozás szerinti bontásban, valamint tegyenek lépéseket a feltárt faji egyenlőtlenségek ellen.

A jelentés szerint a kisebbségi etnikai háttérrel rendelkező lányokkal és fiatal nőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiák döntő szerepet játszanak a tanulók kirekesztésében. „A fekete és kisebbségi lányok és fiatal nők elmondták, hogy nem hallgatják meg őket, és hogy a rasszista sztereotípiák miatt figyelmen kívül hagyják az igényeiket. Mivel a kirekesztéssel járó hosszú távú károk jól ismertek, ezt a tendenciát nem hagyhatjuk folytatódni” – mondta a The Guardiannek Jemima Olchawski, az Agenda vezérigazgatója.

Egy alternatív oktatást kínáló iskolában dolgozó tanár név nélkül úgy nyilatkozott a lapnak: „Úgy gondolom, sok lány csendben küzd, és gyakran jobban átcsúszik a hálón, mint a fiúk. Tapasztalatom szerint a fiúk néha hajlamosabbak elmondani, hogy fennakadnak valamin, vagy olyasmit csinálnak, amit nem kellene, de ez a lányoknál nem történik meg olyan gyakran. Nekik már a kezdetektől fogva szükségük van a támogató hálózatra, ami gyakran nincs meg, ezért jobban ki vannak téve a kirekesztés veszélyének.”