Quantcast

Rights

LMBTQ-jogok: Kanada a konverziós terápiák betiltásáról szavazott

LMBTQ-jogok: Kanada a konverziós terápiák betiltásáról szavazott
© David Levingstone

A kanadai törvényhozók elfogadták a konverziós terápia diszkreditált gyakorlatának betiltásáról szóló indítványt. A döntés az ország parlamentjében ritka egyhangúsággal történt.

Az ellenzéki konzervatívok szerdán benyújtott, a jogszabály gyorsított elfogadására irányuló meglepetésszerű indítványa tapsot váltott ki az alsóházban. A szavazás után néhány liberális kabinetminiszter megölelte konzervatív kollégáját.

„Arról a napról álmodom, amikor az LMBTQ-kérdések már nem számítanak politikai lábtörlőnek. És most egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez a jövőhöz" - mondta Randy Boissonnault liberális képviselő, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

Kanada igazságügyi minisztere, David Lametti a konzervatívokat dicsérte az indítvány előterjesztéséért. „A konzervatív frakcióban egyértelműen vannak olyan emberek, akik nagyszerű szerepet gyakoroltak ebben a kérdésben, és köszönöm nekik” – mondta. „Ez az, amire képesek vagyunk, ha a parlament együttműködik”.

A kormányzó liberálisok többször is kísérletet tettek arra, hogy törvényt fogadjanak el a gyakorlat betiltására, amelynek célja az egyének szexuális irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatása, és amelyet a szakértők világszerte károsnak tartanak.

A konzervatívok vezetője, Erin O'Toole a párt irányításának átvétele óta az LMBTQ-jogok nyílt szószólója lett. A törvényjavaslat gyorsított eljárásának megszavazásával a törvényhozók elkerülhetik, hogy szavazatukról jegyzőkönyv készüljön. Korábban, júniusban 62 konzervatív szavazott az indítvány ellen. A törvényjavaslat most a szenátus elé kerül külön szavazásra, mielőtt jogerőre emelkedne.

Még mindig sok országban alkalmazzák

Egy nemrégiben készült ENSZ-jelentés szerint legalább 68 országban végeznek konverziós terápiákat, bár szakértők szerint a gyakorlat bizonyos változata még minden országban jelen van. A szavazással Kanada egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy csatlakozzon ahhoz a kis számú országhoz – Brazília, Ecuador, Németország és Málta –, ahol már teljes mértékben betiltották a gyakorlatot. Az Egyesült Királyságban egy nemrégiben benyújtott törvényjavaslat a gyakorlat korlátozását ugyan javasolta, de betiltását nem.

Forrás: The Guardian