Quantcast

Szabad döntés

Latin-Amerikában is követelik a nők az abortuszhoz való jogukat

Latin-Amerikában is követelik a nők az abortuszhoz való jogukat
© Juan BARRETO / AFP

A biztonságos abortusz világnapján vonultak utcára a nők több dél-amerikai országban is. 

Chilétől Mexikóig, Perutól Kolumbiáig utcára vonultak a latin-amerikai nők a biztonságos abortusz nemzetközi világnapján, hogy kiharcolják a saját testük feletti önrendelkezés szabadságát. A tüntetésekkel világosan megüzenték: azt akarják, hogy az állam garantálja számukra a biztonságos és legális terhességmegszakítás lehetőségét.

A Dél-Amerikai országok egy részében még mindig illegális az abortusz, az Agrupación Ciudadana nevű civil szervezet adatai szerint El Salvadorban jelenleg 16 nőt tartanak fogva azért, mert megszakította a terhességét. Bizonyos országokban a terhességmegszakítást az előre eltervezett emberöléshez hasonló bűnként kezelik és úgy is büntetik, de az évek során több tucat olyan nő is börtönbe került, aki spontán abortuszon esett át vagy halva született a gyermeke.

El Salvador mellett Hondurason, Nicaraguában, a Dominikai Köztársaságban és Haitin is tilos az abortusz, a legtöbb latin-amerikai országban pedig csak egészségügyi okokból vagy nemi erőszak esetén engedélyezett a beavatkozás. A nők és a feminista szervezetek kitartásának köszönhetően azonban látszik a változás, amelyet a konzervatív kormányok és az erősen katolikus társadalom ellenére is sikerül elérni. Tavaly például az argentin nőknek sikerült elfogadtatniuk a terhesség önkéntes megszakítását lehetővé tevő törvényt, és jó úton halad Mexikó és Chile is.

Mexikóban például szeptember elején a Legfelsőbb Bíróság döntött arról, hogy a nőket nem szabad többé megbüntetni a terhesség megszakításáért. Chilében pedig szeptember 28-án fogadta el a kongresszus alsóháza azt a törvényjavaslatot, amely dekriminalizálja a várandósság 14. hetéig az abortusz elvégzését – ha a szenátus is jóváhagyja a tervezetet, akkor az új szabályozás életbe léphet.

Forrás: Elle