Quantcast

Tárgyalás

Bíróság előtt a szexuális ragadozó segédje – így áll most a Ghislaine Maxwell-per

Bíróság előtt a szexuális ragadozó segédje – így áll most a Ghislaine Maxwell-per
© Joe Schildhorn/Patrick McMullan via Getty Images

A tavaly letartóztatott brit társasági előkelőség, Ghislaine Maxwell bírósági tárgyalása kezdetét vette. Utánajártunk, mit lehet tudni a szexkereskedelemmel vádolt nő ügyéről.

A pedofília miatt elítélt amerikai üzletemben, Jeffrey Epstein volt élettársa, Ghislaine Maxwell a napokban állt bíróság elé szexkereskedelem vádjával. A nő tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, vagy tudott volna Epstein állítólagos szexuális visszaéléseiről, és ártatlannak vallotta magát mind a nyolc, szexkereskedelemmel és más bűncselekményekkel kapcsolatos vádpontban. Ha a tárgyalássorozat végén elítélik, akár 80 év börtönbüntetés is várhat rá.

A brit társasági előkelőséget tavaly tartóztatták le és emeltek ellene vádat az Egyesült Államokban az FBI kérésére. Maxwellt azzal vádolják, hogy segített Epsteinnek a kiskorúakkal való visszaélésben azzal, hogy olyan áldozatokat toborzott, akikről tudta, hogy kiskorúak – írja a BBC. Az 58 éves nőt New Hampshire-ben tartóztatták le július 2-án, 2020-ban bíróság elé állították, majd később előzetes letartóztatásba helyezték, hogy New Yorkba szállítsák.

Epstein augusztus 10-én halt meg a börtönben, miközben a szexkereskedelem vádjával indított tárgyalására várt – halálát öngyilkosságnak nyilvánították. Őt 2019-ben tartóztatták le New Yorkban, miután azzal vádolták meg, hogy egy egész hálózatot vezetett kiskorú lányok szexre való eladására. Az érintettek azt állították, hogy 1994 és 1997 között Maxwell segített Epsteinnek kiskorú lányok felszedésében. „Maxwell döntő szerepet játszott abban, hogy segített Epsteinnek azonosítani, barátkozni és molesztálásra előkészíteni kiskorú áldozatokat” – mondta Audrey Strauss, a New York déli kerületének ügyvivő amerikai ügyésze.

Hol tartunk most a Ghislaine Maxwell-perben?

2021. november 29-én az ügyészek azt állították, hogy Maxwell fiatal lányokat szerzett és készített fel Epstein számára, hogy visszaélhessen velük. A kiszolgáltatott fiatal lányokat manipulálta, és szexuális visszaélésre szolgáltatta ki őket – mondta Lara Pomerantz helyettes államügyész a Maxwell részvételével zajló tárgyaláson tartott nyitóbeszédében.

Az ügyészek azzal érvelnek, hogy Maxwell „nélkülözhetetlen” volt Epstein visszaéléseihez. A társasági előkelőség védője, Bobbi Sternheim azonban úgy fogalmazott: „A Ghislaine Maxwell elleni vádak olyan dolgok miatt szólnak, amelyeket Jeffrey Epstein tett, de ő nem Jeffrey Epstein.”

November 30-án Epstein egyik pilótája, Larry Visoski (a per tanúja) tanúvallomást tett, amelyben Maxwellt „a kettes számúnak” nevezte, megjegyezve: „Epstein volt a nagy egyes számú”.

Visoski azt is felidézte a bíróságnak, hogy Epstein pilótájaként eltöltött 25 éves pályafutása alatt repült András herceggel, Bill Clintonnal, Donald Trumppal, Kevin Spaceyvel és Virginia Roberts Giuffre-val. Azt is hozzátette, hogy soha nem látott szexuális tevékenységet a repülések során, mivel a pilótafülke ajtaját zárva tartották.

A bíróság előtt Jane néven ismert egyik vádló elmondta, hogy Maxwell néha ott volt a szobában, amikor 14 éves korában szexuális kapcsolatba került Epsteinnel. Az állítólagos visszaéléseket részletezve Jane azt mondta, hogy Maxwell „nagyon lazán” kezelte a találkozásokat, és a szexről is beszélt vele. Jane vallomásában kitért arra, hogy Epstein „az arcán lovagoltatta”, „csipkedte a mellbimbóit”, és leírta egy 1994-es találkozásukat is egy medencés házban, amikor az egykori üzletember „folytatta a maszturbálást”. „Megdermedtem a félelemtől. Soha nem láttam még péniszt, nemhogy ilyesmit. Megrémültem és undorítónak éreztem magam. Szégyelltem magam” – tette hozzá.

Az ügyész kérdésére, hogy Maxwell megérintette-e a testét, Jane igennel válaszolt, és hozzátette,  a szexuális zaklatás „minden alkalommal megtörtént, amikor a házában jártam”. Jane egyike annak a négy vádlónak, akik várhatóan tanúskodni fognak még a tárgyalás során.

Mivel vádolják Ghislaine Maxwellt?

A BBC beszámolója szerint a Maxwell ellen felhozott vádak közül négy az 1994-97-es évekre vonatkozik, amikor a vádirat szerint Epstein legközelebbi munkatársai közé tartozott, és intim kapcsolatban is állt vele.

A vádpontok a következők:

  • Összeesküvés kiskorúak utazásra csábítására, hogy illegális szexuális cselekményekben vegyenek részt.
  • Kiskorú utazásra való rábírása illegális szexuális cselekmények végzése céljából.
  • Összeesküvés kiskorúak szállítására bűnös szexuális tevékenységre irányuló szándékkal.
  • Kiskorúak szállítása szexuális bűncselekmény elkövetése céljából.
  • További két vádpontja van, amelyek egy 2016-os polgári bírósági ügyben elkövetett hamis tanúzás vádjával kapcsolatosak.

A vádirat szerint Maxwell „ismételten hazudott, amikor a magatartásáról kérdezték, többek között néhány kiskorú áldozattal kapcsolatban”.

„Maxwell azért hazudott, mert az igazság, ahogyan azt állították, szinte kimondhatatlan volt – fogalmazott Strauss. – Maxwell és Epstein együtt dolgoztak azon, hogy elcsábítsák ezeket a kiskorú áldozatokat, hogy Epstein lakhelyeire – a New York-i Upper East Side-i rezidenciájára, valamint a floridai Palm Beachre és az új-mexikói Santa Fébe – utazzanak.” A médiának nyilatkozva hozzátette, a visszaélések egy része Maxwell londoni rezidenciáján, Angliában is megtörtént.

Epstein egyik állítólagos áldozata, Virginia Giuffre korábban azzal vádolta meg Maxwellt, hogy 15 éves korában masszőrként beszervezte őt az üzletemberhez. Ez az állítás azonban egy 2015-ös rágalmazási ügy dokumentumaiban jelent meg, és nem volt része a Maxwell elleni vádaknak 2020 júliusában.

2020 elején Maxwell pert indított Epstein hagyatékáért, kérve az ügyvédi díjak és a biztonsági költségek megtérítését. „Rendszeresen fenyegetik az életét és a biztonságát” – állt az ügyben készült bírósági dokumentumokban.

Egy 2019-es BBC-interjúban András herceg azt mondta, hogy egy évvel korábban, Epstein letartóztatása előtt találkozott Maxwell-lel, ám nem beszéltek Epsteinről.

Geoffrey Berman amerikai ügyvéd azóta kijelentette, hogy a yorki herceg „ismételten elutasította a kérésünket”, hogy interjút szervezzen az András herceg és Epstein közötti kapcsolatokat vizsgáló külön vizsgálat kapcsán. A királyi család ügyvédei elutasították azokat az állításokat, miszerint nem működött együtt, és András herceg következetesen tagadta, hogy bármilyen jogellenes cselekedetet követett volna el az Epsteinnel való kapcsolatával kapcsolatban.

A Maxwell elleni vádak fényében András herceg ügyvédei a BBC Newsnak nyilatkoztak: „A herceg csapata értetlenül áll az Igazságügyi Minisztérium mai napon tett megjegyzései előtt, mivel az elmúlt hónapban kétszer is megkerestük őket, és nem kaptunk választ.”

Magánzárkában várta a tárgyalást

Egy meghallgatást követően, 2020. július 14-én Maxwelltől megtagadták az óvadék letételét, és egy New York-i bíró kimondta, hogy őrizetben marad, amíg az Epsteinnek kiskorúakkal való kereskedés vádja miatt a tárgyalásra vár, mivel rendkívül szökésveszélyesnek minősül. Maxwellt magánzárkába helyezték a brooklyni Metropolitan Detention Centre-be, ahol letartóztatása óta éjjel-nappal megfigyelés alatt áll, többek között állítólag az FBI pszichológusai is rendszeresen látogatják.

Egy időben Maxwell kampányolt azért, hogy a magánzárkából áthelyezzék a börtön általános részlegére, de 2020. augusztus 25-én Alison J. Nathan bíró elutasította ezt a kérelmet, mondván, hogy Maxwell „nem szolgáltatott a bíróságnak bizonyítékot, és nincs oka feltételezni, hogy a megfigyelési intézkedéseket nem megfelelő célok motiválják”. Ugyanez a bíró utasította el Maxwell ügyvédeinek azon kérését is, hogy fedjék fel az ellene vádakat megfogalmazó három állítólagos áldozat személyazonosságát.

Próbált óvadékot letenni?

Igen, de a július 14-i, videóbeszélgetésen keresztül zajló meghallgatás során Maxwell nem kapott lehetőséget az óvadék letételére. Egy New York-i bíró azt mondta, hogy őrizetben marad, amíg a bírósági tárgyalásra vár az Epstein számára kiskorúakkal való kereskedés vádjával. A szövetségi ügyészek szerint extrém szökési kockázatot jelentett, és őrizetben kell maradnia.

Maxwell ügyvédei azonban tagadták ezt az állítást, és 4 millió font (mintegy 1,7 milliárd forint) óvadék ellenében kérték a szabadlábra helyezését, arra hivatkozva, hogy a New York-i Brooklynban található Metropolitan Detention Centerben való fogva tartása komoly kockázatot jelent a koronavírus-fertőzés szempontjából.

Mit mondott Donald Trump elnök Ghislaine Maxwellről?

Tavaly Donald Trump volt elnök újságíróknak azt mondta, hogy minden jót kíván Maxwellnek, miután a nő az óvadék kérelmében tartott meghallgatáson minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Az elnököt arról kérdezték, hogy szerinte Maxwell „nagy embereket fog-e feladni” a tárgyalások során. „Nem tudom, nem igazán követtem túlságosan nyomon az eseményeket” – felelte erre a volt elnök. „Őszintén szólva csak jót kívánok neki. Az évek során számtalanszor találkoztam vele, különösen, mióta Palm Beachen éltem, és azt hiszem, ők is Palm Beachen éltek. De minden jót kívánok neki, bármi történjék is. Nem tudom, mi a helyzet András herceggel, egyszerűen nem tudom. Nem vagyok tisztában vele.”

Trumpot és feleségét, Melaniát 2000-ben fotózták le Epstein és Maxwell társaságában Mar-a-Lagóban. Két évvel később ismét Maxwell-lel pózoltak egy New York-i Dolce & Gabbana rendezvényen. Epstein 2019-es letartóztatását követően az elnök így nyilatkozott az újságíróknak: „Nem voltam a rajongója, ezt elmondhatom.”

Ki is az a Ghislaine Maxwell?

Ghislaine Maxwell egy 59 éves brit társasági előkelőség. Édesapja Robert Maxwell volt parlamenti képviselő és a Daily Mirror egykori tulajdonosa. 1991. november 5-én került reflektorfénybe, amikor apját holtan találták, miután leesett egy jachtról.

Egyesek úgy vélték, hogy pénzügyi problémák miatt vetett véget az életének – a halálát követő hírek szerint a Mirror nyugdíjalapjából segített magának, hogy elkerülje a cég összeomlását –, de Maxwell nem volt hajlandó elhinni, hogy apja öngyilkosságban halt meg, míg mások azt feltételezték, hogy meggyilkolták. A vizsgálat később megállapította, hogy a médiamogul halálát szívroham és fulladás okozta.

Apja halála óta Maxwell rendszeres szereplője a New York-i társasági életnek, ahol a gazdagok, híresek és hatalmasok, köztük Trump elnök és felesége, Melania, András herceg és Sarah Ferguson, valamint Clintonék társaságába keveredett. Még Chelsea Clinton esküvőjének is vendége volt.

Hogyan kapcsolódik Jeffrey Epsteinhez?

Maxwell és Epstein először 1992-ben kerültek romantikus kapcsolatba egymással. Ezután a Vanity Fair egy 1993-as portréja szerint a férfi legjobb barátja lett, de a bírósági dokumentumok szerint ennél sokkal baljósabb kapcsolatról van szó.

A brit előkelőséget azzal vádolják, hogy ő toborozta a kiskorú lányokat, akiket a vádak szerint Epstein különböző ingatlanjai között szállított.Maxwell ellen 2020 júliusa előtt nem emeltek vádat semmilyen bűncselekmény miatt, de Epstein halála előtt több polgári perben is megnevezték, amelyeket Epstein állítólagos áldozatai indítottak. Az egyikben azt állították, hogy a férfi madamjaként tevékenykedett, amit ő tagadott.

A New York Post szerint egy korábbi polgári per nemrég nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumai azt állítják, hogy Maxwell „nemzetközi szinten segédkezett a lánykereskedelemben” Epstein és barátai számára, szexuális céllal. Tavaly William Barr amerikai főügyész arra figyelmeztetett, hogy „Epstein esetleges bűnrészesei nem nyugodhatnak meg.”

Forrás: Elle