Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Royal name

Ezért van eltérő vezetékneve Vilmos és Harry herceg gyerekeinek

2022. július 04.

2 perc olvasás

ELLE
angol királyi család harry herceg meghan markle vilmos herceg brit monarchia Katalin hercegné
Ezért van eltérő vezetékneve Vilmos és Harry herceg gyerekeinek
© Yui Mok/AFP

Hiába egy családfához tartoznak, Vilmos és Harry herceg gyermekeinek nem ugyanaz a családneve.


A szemfüles érdeklődők furcsa jelenségre lehetnek figyelmesek a brit királyi család esetében: bár Vilmos herceg és Harry herceg édestestvérek, a gyermekeik mégsem ugyanazt a vezetéknevet kapták. Sőt, Diana és Károly herceg fiainak családneve sem egyezik!

Bár a brit monarchia tagjait általában a keresztnevükön emlegetjük, bizony nekik is van saját vezetéknevük. Katalin és Meghan esetében ez elég közismert, hiszen őket még Kate Middleton és Meghan Markle néven ismerhette meg a közönség, mielőtt beházasodtak a királyi családba.

De mi a helyzet Vilmos és Harry herceggel? Ők gyermek- és fiatal korukban a Wales keresztnevet használták, utalva édesapjuk, Károly walesi herceg címére – így a hadseregben töltött éveik alatt Vilmost Wales hadnagyként, míg Harryt Wales kapitányként szólították a bajtársaik.

Harry herceg többször is nevet változtatott

Vilmos aztán 2011-ben, esküvője napján felvette a Cambridge vezetéknevet közvetlenük azután, hogy a királynő neki adományozta Cambridge hercegséget. Hasonlóképpen kapta Harry herceg a Sussex vezetéknevet, miután 2018-ban kimondta a boldogító igent.

A családi mintát követve tehát Vilmos és Katalin három gyermeke, György, Sarolta és Lajos is a Cambridge vezetéknevet viselik, Archie és Lilibet esetében azonban kicsit bonyolultabb a helyzet.

Miután Harry és Meghan eldöntötték, hogy hivatalosan is lemondanak uralkodói címükről, Harry vezetékneve is megváltozott: hivatalos irataiban Harry Mountbatten-Windsor néven szerepel. Annak idején még maga II. Erzsébet királynő, Vilmos és Harry herceg nagyanyja rendelte el, hogy a királyi család uralkodói cím nélküli leszármazottai a Mountbatten-Windsor vezetéknevet viseljék.

Az 1960-ban megalkotott szabály értelmében tehát Harry gyermekei is ezt a vezetéknevet örökölték édesapjuktól.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves