Quantcast

Ránctalanítás

Szakértők árulják el a neurotoxin legmeglepőbb felhasználási módjait

Szakértők árulják el a neurotoxin legmeglepőbb felhasználási módjait
© Catherine Falls Commercial/Getty Images

Kilenc trendi off-label felhasználási mód, amiről talán még nem hallottál.

 A neurotoxin injekciókat – amelyeket sokan botox néven emlegetnek, de ne feledkezzünk meg a Dysportról, a Xeominról és a Jeuveau-ról sem – arról a tulajdonságukról ismerjük, hogy képesek ellazítani az arcizmokat, amelyek a homlokráncokhoz, a szarkalábakhoz és a glabella (haragos) ráncokhoz vezetnek. De ez korántsem minden, amire ezek a ránctalanítók alkalmasak: a szakértők számos módját ismerik annak, hogyan  segíthetnek a neurotoxinok más problémák kezelésében. Íme néhány meglepő off-label, azaz a megszokottól eltérő felhasználás.

Arc karcsúsítása

Az éjszakai fogcsikorgatóknak jót tehet az injekció azon képessége, hogy megszünteti a fogak kopásával járó jelenséget, ám sok páciens értékeli az optikai karcsúsító mellékhatást is. „A fogcsikorgatáshoz használt maszetter izmokba fecskendve vékonyabbá teszi az arcot, és kellemesebb, esztétikus, szív alakú arckontúrt biztosít” – mondja dr. Matthew Elias Fort Lauderdale-i bőrgyógyász.

Pórusok méretének csökkentése

„Az egész arcon is nagyon hatékony a pórusméret és az izzadás ellen bárhol a testen.”

Fejfájás

Dr. Doris Day New York-i bőrgyógyász szerint a halántékba is adható injekció alkalmas a feszültség kezelésére és az arc formálására is. „A temporalis izom része annak az izomcsoportnak, amelyet a rágáshoz használunk, az úgynevezett rágóizmoknak. Ezek a szorítás és az őrlés miatt túlburjánzhatnak, ami az arcformát furcsává teheti, és kellemetlen fejfájást is okozhat. Az ezen a területen óvatosan alkalmazott botox enyhítheti a fájdalmat és helyreállíthatja az arc egyensúlyát.”

Álldudorok

„Az állba adott neurotoxin injekciók segíthetnek korrigálni a gödröcskés, texturált megjelenést – mondja dr. Marianna Blyumin-Karasik bőrgyógyász. – Ez valóban segít csökkenteni a narancsbőr-szerű  dudorokat az állon.”

Nyakvonalak

„A nyakon lévő vízszintes sávok megjelenése injekcióval csökkenthető, így a nyak simábbnak tűnik” – tanácsolja Lesley Loss, MD, Rochester, NY bőrgyógyász. „Szintén szívesen használom az állkapocsvonal határozottabbá, és az arc oldalsó részének vékonyabbá tételére.”

Izzadásgátlás

Neurotoxin injekciózható a hónaljba, a kezekbe és a lábakba, homlokba, de valójában a test felületen bárhová túlzott verejtékezés esetén.

Hegkezelés

 „A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy lehetséges hatékonyan csökkenti a sebészeti beavatkozások friss hegeinek kialakulását, és javítja a régi keloidos és hipertrófiás hegeket az arcon” – mondja Linda C. Honet MD bőrgyógyász. „A kezelési metódusok a friss sebszélbe történő közvetlen injekciózástól a régóta fennálló hegbe illetve a környező izomzatba történő injekciózásig terjednek. Az ellentétes irányú izommozgás csökkentése megakadályozza a gyógyuló sebek megnyúlását, de számos más mechanizmus is létezik, ahol a neurotoxin potenciálisan befolyásolja a sejtek jelátvitelét, a sejtdifferenciálódást, a molekuláris folyamatokat és a gyulladásos kaszkádot, amelyek mind hatással lehetnek a hegképződésre” - magyarázza az orvos.

Orrcsúcs megemelése

„Gyakran használok neurotoxin injekciókat orrformálásra. Az orr tövénél használt neurotoxin ellazítja és felengedi az orrhegyet” – osztja meg kedvelt módszerét dr. Kenneth R. Beer, West Palm Beach-i bőrgyógyász.

Teltebb ajkak

Úgy tűnik, hogy a Kylie Jenner-féle ajakfeltöltés napjai leáldozóban vannak, és sok páciens inkább az idegméreggel történő finom ajakformázást részesíti előnyben. „Amikor a neurotoxint önmagában vagy töltőanyagokkal kombinálva használják, az ajkaknak volumennövelést adhat azáltal, hogy kifordítja az ajak vonalát – finoman kifelé gördíti az ajkakat, így teltebb ajkak látszatát kelti” – magyarázza dr. Frederic Haberman bőrgyógyász. „A felső ajkakba is beadható a függőleges dohányos ráncok csökkentésére, valamint a gumimosoly, azaz túlzott fogíny kivillantás esetén is segíthet, amikor a mosolygás során kilátszódnak a felső fogínyek” – teszi hozzá dr. Julie Russak, New York-i bőrgyógyász.