Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Öregedés

5 ártatlan dolog, ami felgyorsítja az öregedést

2024. május 11.

3 perc olvasás

ELLE

öregedés öregedés ellen öregedésgátlás öregedésgátló
5 ártatlan dolog, ami felgyorsítja az öregedést
© Shutterstock

A mindennapi szokások nagyban befolyásolhatják az öregedés folyamatát is. 


A legtöbb ilyen szokás egyébként önmagában teljesen ártatlannak tűnik, azonban hosszú távon nagyban hozzájárulhatnak az gyorsabb öregedéshez. Ezúttal 5 olyan hétköznapi szokást mutatunk, amelyek észrevétlenül gyorsíthatják fel az öregedési folyamatokat. 

Alváshiány 

Az elégtelen alvás befolyásolhatja a hormontermelést, ezáltalá pedig lassíthatja a bőr regenerálódását és negatív hatással lehet az általános közérzetre. A hosszú távon alváshiány éppen ezért a bőr idő előtti öregedését okozhatja, sőt hatására a kognitív funkciók is sokkal előbb kezdhetnek hagyatlani. Kutatások szerint például a folyamatos alváshiány és a demencia kialakulása között sokkal több az összefüggés, mint azt gondolnánk. 

Túlzott cukorfogyasztás 

Természetesen alkalomadtán egy szelet csoki vagy egy gombóc fagyi belefér, de ha valaki egészségtelenül sok cukrot fogyaszt, akkor az nem csak a derékbőségre lehet hatással. A rengeteg cukor ugyanis károsíthatja a kollagént és a elasztint, amik kulcsfontosságúak a bőr feszességének és simaságának megőrzésében. Szóval, a cukorra nem csak a fogyás miatt érdemes nemet mondani. 

A kék fény 

Az okostelefonok és táblagépek túlzott használata idő előtti ráncokat eredményezhet, különösen a nyakon és a dekoltázson. Egészen döbbenetes, de ennek már neve is van, ugyanis az így kialakult állapotot „tech nyaknak” hívják. A baj az, hogy az eszközökből kibácsott kék fény felgyorsíthatja a bőr öregedését: kutatások szerint a folyamatosan kék fénnyel érintkező emberek arcbőre átlagosan 10 százalékkal gyorsabban öregszik, mint másoké, ami azt is jelenti, hogy korábban mutatkoznak meg náluk az öregedés tipikus jelei, úgy mint a szürke és fakó arcszín. 

Elégtelen vízfogyasztás 

Ezt egyébként meg sem kellene említeni, annyira egyértelmű, mégis sokan még mindig megfeledkeznek a hidratálás fontosságáról. A bőr rendszeres kiszáradása pedig azt eredményezheti, hogy veszít a rugalmasságából, emiatt pedig hamarabb indulnak be az öregedési folyamatok. Szóval at est külső és belső hidratálása kulcsfontosságú a fiatalos megjelenés megőrzéséhez. 

Nem megfelelő fényvédelem 

A szépségápolási szakértők nem győzik hangsúlyozni a fényvédelem fontosságát, mégis sokan továbbra is figyelmen kívül hagyják azt. Pedig az UV-sugarak hatalmas károkat képesek tenni a bőrben, például az öregedési folyamatokat is idő előtt beindíthatja. A folyamatosan napsugárzásnak kitett bőr ráncos lehet, pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta és veszíthet a rugalmasságából is. A fényvédő használata éppen ezért időjárástól függetlenül mindig ajánlott, mert hatékonyan lassíthatja le ezt a folyamatot. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves