Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Színvakság

„Születésem óta csak fekete-fehérben látom a világot”

2022. augusztus 02.

2 perc olvasás

ELLE
betegség fekete-fehér TikTok színvakság vakság Natasha Caudill
„Születésem óta csak fekete-fehérben látom a világot”
© Instagram/@natashacaudill

Hihetetlen betegséggel éli mindennapjait egy amerikai lány: teljesen színvak, csak fekete és fehér színeket képes látni.


Lehet, hogy az Insta-fotókra előszeretettel húzod rá te is a fekete-fehér filtert, de belegondoltál már valaha, milyen lenne az élet, ha mindent csak ebben a két árnyalatban látnál? Natasha Caudill így éli az életét – a 24 éves amerikai lány születése óta akromatopsziával, azaz teljes színvaksággal küzd, így a feketén és fehéren kívül semmilyen másik színt nem érzékel.

A ritka betegség, ami 40 ezer emberből mindössze egyet érint, azonban nem állítja meg abban, hogy teljes életet éljen: TikTok-oldalára készített rövid videókban mutatja meg, hogy hogyan oldja meg például a sminkelést, a ruhavásárlást vagy éppen a festést úgy, hogy nem látja a színeket.

A vidám és pörgős lány kisfilmjei hamar belopták magukat az internetezők szívébe, és ma már 1,3 millióan követik a mindennapjait.

Fekete-fehér videókban mutatja be a napjait

Hogy a nézők is át tudják érezni, milyen egy teljesen fekete-fehér világban élni, Natasha a videóit is gyakran fekete-fehér filterrel készíti el, így pontosan megtapasztalhatjuk, milyen sok mindenben jelenthet hátrányt az, ha nem látjuk a színeket.

@natashac44 no I do not know what color this is but it’s SHINY 🤩 #foryou #colorblind #makeup #glitter #fyp #grwm #accessibility #foryoupage @HipDot ♬ Golden - Harry Styles

Szerencsére Natasha igyekszik megtalálni azokat a trükköket, amik megkönnyítik a mindennapjait, a sminkpaletták vásárlásánál például előszeretettel hagyatkozik az egyes festékek fantázianevére, ami segít közelebb kerülni ahhoz, hogy milyen árnyalatúak lehetnek, a ruhavásárlásnál pedig egy speciális színfelismerő applikációt használ, hogy meg tudja különböztetni a darabokat.

@natashac44 I can’t see a single color and will still buy the most colorful clothing items (i think) #foryou #shopping #color #target #haul #fyp #accessibility #blind @target @Care Bears™ @MorpheOfficial ♬ original sound - Natasha Caudill

Mint mondja, videóival szeretné felhívni a figyelmet a betegségére és arra, hogy ezzel is együtt lehet élni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves