Quantcast
Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

OPTIKAI CSALÓDÁS

Az emberek 99 százaléka nem látja, milyen színű ez a kocka

2022. augusztus 06.

2 perc olvasás

ELLE
pszichológia színvakság
Az emberek 99 százaléka nem látja, milyen színű ez a kocka
© NYPost

Hihetetlen, de szinte senki nem tudja megmondani, milyen színű kocka mozog ebben a feladványban.


Ez a rejtvény szinte nincs ember, akin ne fogna ki. A feladvány azzal téveszti meg a nézőt, hogy színvak lett. Az optikai csalódás eredetileg 2018-ban készült, ám most ismét nagy népszerűségnek örvend a Twitternek köszönhetően. 

Milyen színű a kocka?

A képen, amelyet Akiyoshi Kitaoka japán pszichológus készített, egy kis négyzet látható, egy félig rózsaszín és félig kék téglalapon áthaladva, köztük a színek kevert kombinációjával.

A négyszög szürkének tűnik, miközben a rózsaszín térben mozog, majd látszólag rózsaszín árnyalatot vesz fel, amikor a kékhez ér.

Azonban, Kitaoka elárulta, hogy hiába tűnik úgy, hogy a kocka állandóan változtatja a színét, annak árnyalata állandó, nem változik,  csak az agyunk játszik velünk, amikor azt hisszük, hogy színt vált. 

Te milyennek látod a kockát?

Ezt a kaméleonszerű hatást a kromatikus indukciós hatásnak nevezett elv okozza, amely egy érzékelt színeltolódás. Ez akkor következik be, amikor egy színes tárgy egy azonos álló tárgy körül mozog a „Nature” folyóirat 2016-os tanulmánya szerint.

Az álló objektum érzékelt telítettsége drámaian csökken, míg a mozgó objektum telítettsége nő

— írják a tanulmányban.

Laikus kifejezéssel élve, elménk az azt körülvevő tárgyak alapján feltételezi a mozgó tárgy színét. Ez viszont azt bizonyítja, hogy a színérzékelésünk szubjektív.

A megoldás a rózsaszín, amelyet egy felhasználó is bebizonyított, kifotózta mindkét szín előtt a kockát, amelynek színe a két esetben megegyezik: rózsaszín.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves