Quantcast

007

Daniel Craig elárulta, mi a véleménye a női Bondról

Daniel Craig elárulta, mi a véleménye a női Bondról
© Slaven Vlasic/Getty Images for Metro Goldwyn Mayer Pictures

Évtizedek óta tart a vita arról, szükség lenne-e egy női főszereplővel forgatott Bond-filmre – most maga a karakter életre keltője foglalt állást a kérdésben.

Jövő héten mutatják be a mozik világszerte a legújabb James Bond-filmet, amelyben Daniel Craig utoljára alakítja majd a híres titkosügynököt. A No Time To Die premierje előtt a színész a Radio Timesnak adott interjújában tért ki arra a kérdésre, támogatja-e egy női James Bond-film létrejöttét.

„Miért kellene egy nőnek James Bondot játszania, amikor ugyanolyan jó szerepet érdemelne, mint amilyen James Bondé, csak kifejezetten női színészre szabták? A nők megérdemlik a maguk szerepeit, amiknek ugyanolyan jónak kellene lenniük” – fejtette ki Daniel, hozzátéve, hogy a női és a színes bőrű színészek számára egyaránt jobb szerepeket kellene alkotni.

Nem a férfi ügynökből kell nőt faragni

Ian Fleming író annak idején olyan karaktert alkotott meg, akit túl sokáig dicsértek nőgyűlölő viselkedéséért és nőcsábász jellemvonásáért. Az MI6 vezetőjét, M-et alakító Judi Dench korábban úgy nyilatkozott James Bond figurájáról: „Ő egy szexista, nőgyűlölő dinoszaurusz, a hidegháború relikviája, akinek elpazarolják a faragatlan báját.”

A #metoo-mozgalom nyomán több, a korábbi Bond-filmekben részt vevő nő is hangot adott az akciófilmekben megjelenő szexizmus problémájának, köztük az első színes bőrű Bond-lány, Halle Berry és a franchise producere, Barbara Broccoli.

„Nőkről és női történetekről kell filmeket készítenünk, de ehhez női karaktereket kell létrehoznunk, nem elég egy férfi karaktert pár trükkel nővé változtatnunk” – mondta egy 2019-es interjúban Barbara.

Szárnyra keltek a pletykák

A legújabb alkotásban a brit színésznő, Lashana Lynch veszi át Bond 007-es címét, ennek kapcsán pedig elindult a találgatás arról, hogy a következő Bond-film főszerepében vajon láthatunk-e viszont egy nőt. Lashana a The Guardiannek adott interjújában elmondta: „Bond lehet férfi vagy nő. Lehet fehér, fekete, ázsiai, vegyes származású. Lehet fiatal vagy idős. Végül is, még ha egy kétéves játszaná is Bondot, mindenki özönlene a mozikba, hogy lássa, mit fog csinálni ez a kétéves, nem?”

A női Bondról szóló pletykákat tovább erősítette a hír, hogy a franchise írói csapatához csatlakozott Phoebe Waller-Bridge Emmy-díjas írónő. Ezzel ő lett a második író, aki a 007-es ügynök sztoriján dolgozhatott, miután 1962-ben és ’63-ban Johanna Harwood dolgozott a Dr. No és az Oroszországból szeretettel című részeken.

„A valóságban annyi történt, hogy felhívott Barbara és Daniel azzal, hogy tetszik nekik a munkám, el tudnék-e menni segíteni nekik” – árulta el a felkérése után Phoebe. „Soha nem hangzott el olyan beszélgetés, hogy tudnék-e segíteni nekik a nőkkel kapcsolatosan.”

A szeptember 30-án mozikba kerülő No Time To Die című filmben Daniel Craig mellett Christoph Waltz, Lea Seydoux és Rami Malek játsszák a főszerepet.

Forrás: Elle