Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Cardi B-től Zendayáig: 5 sztár az új generációból, akit ismerned kell

2019. március 04.

10 perc olvasás

divatikon princess nokia Zendaya
Cardi B-től Zendayáig: 5 sztár az új generációból, akit ismerned kell

Zendaya, Cardi B, Princess Nokia, Adwoa Aboah és Jeanelle Monáe


Az ezredforduló óta eltelt húsz év alatt a popkultúra teljesen átalakult, ma már nehezen elképzelhető, hogy a lemezkiadók hajcsárként követelik a női előadóktól, hogy minél vékonyabbak és tökéletesebbek legyenek. Ha megnézünk néhány videoklipet a kétezres évek közepéből, tökéletes látszik az a társadalmi jelenség, hogy a nők a zeneiparban szexuális tárgyként funkcionáltak. Sokak kedvenc popdalai épp ebben az időszakban születtek, viszont a mai új generáció, akik átvették Britney, Christina Aguilera és Nelly Furtado helyét, sokkal tudatosabbak. Ezek a fiatal nők az új ikonok, akiket érdemes figyelemmel követni!

Zendaya

Csak úgy, mint Britney, Justin Timberlake vagy Christina Aguilera, Zendaya is a Disney-gyár egyik produktuma. A Risza fel! című műsorban főszereplőként már tini korában hatalmas rajongótábort tudhatott maga mögött, a karrierje pedig azóta is folyamatosan felfelé ível. A Disney-sztárokhoz hasonlóan Zendaya énekesnő és színésznő egyszerre. Annak ellenére, hogy sem a filmes, sem zenei karrierében nem tűnik ki versenytársai közül, a divat iránti érzéke és markáns társadalmi felelősségvállalása miatt fontos szerepe van Hollywoodban. Legutóbb, Tommy Hilfigerrel karöltve tervezett egy kollekciót, amit tegnap mutattak be Párizsban. A show azért volt kimagasló, mert a kollekciót csak és kizárólag afroamerikai modellek mutatták be, olyan legendákkal a kifutón, mint Grace Jones vagy Pat Cleveland. A színésznő nem hagyta ki a társadalomkritika ziccerét sem, ugyanis a kollekció tisztelgés volt az 1973-as Versailles-i divatbemutató előtt (az amerikai és a francia tervezők küzdöttek meg egymással, az amerikai kollekciót akkor először színesbőrű modellek mutatták be). Zendaya Tommy Hilfiger mellett olyan márkákkal dolgozik együtt, mint a a Lancome, ami a legfiatalabb nagykövetének választotta. A tavalyi MET Gálán Zendaya a nők egyenjogúságát szimbolizálva Jeanne d'Arc-nak öltözött. Muszáj megemlíteni a stylistját, Law Roach ugyanis zseniális érzékkel öltözteti Zendayát. Az HBO-n debütált Eufória című, trendszetter sorozat főszereplőjeként az egész világ megismerhette.

Ha valakinek 54 milió követője van Instagramon, akkor nem teheti meg, hogy nem áll ki legalább egy olyan ügyért, ami számára fontos. Na jó, megteheti, de Zendaya azért ikon, mert felszólal a nők és az afroamerikai kultúra társadalmi helyzete mellett is. 2015-ben (még csak 18 éves volt) egy sztárfodrász azzal élcelődött, hogy a gyönyörű színésznő raszta hajának olcsó pacsuli, és marihuána szaga van. Zendaya erre közösségi oldalán egy szenvedélyes posztban fejtette ki a véleményét, mennyire sértőnek találja a fodrász kijelentését. Szerinte az emberek nem tisztelik a kultúrák közötti különbségeket, valamint óva int mindenkit, hogy mögöttes tudás és kellő információ hiányában álljanak bele egy vitába. 22 évesen nem mindenki rendelkezik azzal az eszköztárral és megfelelő gondolattal, hogy ilyen példát mutasson a fiatal generációnak, éppen ezért tiszteljük Zendayát.

Cardi B

A 25 éves rappertől hangos egész Amerika, már 2017 óta. Ebben az évben jelent meg legelső slágere, a Bodak Yellow, amit több, mint 500 millióan hallgattak meg a Youtube-on. A rapper mélyszegénységből, sztirptíztáncosként küzdötte fel magát a társadalmi ranglétra legtetejére. Cardi abból a generációból származik, aminek sztárjait az Internet tett híressé, ugyanis a kezdetekben az Instagramon osztotta meg zenéjét, gondolatait és furcsa öltözködési stílusát a követőivel. 2015-ben, amikor még csak egy kisebb réteg ismerte, Rio Uribe, a Gypsy Sport tervezője így nyilatkozott róla: "Cardi B egymaga személyesíti meg New York-ot. Egy apró lány hatalmas személyiséggel megáldva, még nagyobb vagyonnal a zsebében." Nem tudni a pontos okát, de Rio Uribe szavai után Cardi a legexkluzívabb divatbemutatókra is meghívást kapott, néha Anna Wintour mellett ülve nézhette végig a haute couture show-kat. A Bodak Yellow megjelenése utáni héten a New York-i divathét szinte mindegyik bemutatóján megszólalt a slágere. A divatvilág olyan egyszerűséggel és lazasággal emelte piedesztálra Cardi-t, hogy még Thierry Mugler is oda adta neki az archív, 1995-ben bemutatott kagyló ruháját. A rapper egyedi ízlése minden egyes ruhaválasztásából meglátszik, néha a legolcsóbb, 'trash' ruhákat ötvözi Loubutin vagy Valentino cipőkkel. A 2019-es Grammyn Cardi B volt az első a történelem során, aki női rapperként legjobb dal kategóriában díjat nyert. Nemrég bemutatták A Wall-street pillangói című filmet, melyben J-Lo mellett sztirtíztáncosnőt alakít.

Sokan kérdezik tőle, miért beszél állandóan múltjáról, mire a rapper mindig azt feleli, hogy amíg a társadalom peremén élt, soha nem kapott tiszteletet vagy megfelelő bánásmódot a munkájáért. "Nem minden igaz, amit a sztriptíztáncosokról mondanak, itt az ideje, hogy leszámoljunk az előítéletekkel. Nekem ez a munka volt az egyetlen lehetőségem, hogy kifizessem a tanulmányaimat és a szüleimet is támogatni tudjam."

Az énekesnő lehet, hogy szókimondó, és nem a visszafogott stílusáról ismert, de felvállalja saját magát és mindenkinek ezt tanácsolja követendő példaként. Mi pedig kérdés nélkül, minden szavát elhisszük egy olyan nőnek, aki a mélyszegénységből küzdötte fel magát Anna Wintour mellé.

Princess Nokia

Princess Nokia jelenleg az előadó, aki megváltoztatja a rapkultúra játékszabályait. Az afroamerikai-latina művész New York Harlem-ében nőtt fel szegénységben, a drogok és a lövöldözések egész életében körülvették. Princess Nokia minden egyes tettével a különböző etnikumú nők egyenjogúságáért küzd, a 2016-ban megjelent 'Kitana' és 'Brujas' című dalai hihetetlenül erős politikai üzenetekkel rendelkeznek. A pimasz, misztikus dalszövegei mellett a vonzerejét a Puerto-rico-i gyökereinek köszönheti. Nokia elsődleges célja mindig is az volt, hogy a nők lehámozzák magukról az elvárt társadalmi szerepeket, és úgy éljenek, hogy saját álmaikat teljesítsék, ne a férfiakét. A rapper, aki harmóniában van saját identitásával (afroamerikai, puerto-rico-i, ráadásul Bronx-ból származik) sosem fejezte be egyetemi tanulmányait, öt lemezkiadót utasított el, édesanyja nélkül nőtt fel New York egyik legveszélyesebb negyedében. Mindezek ellenére mégis jószívű, kedves és elragadó személyiség, aki lányok ezreit inspirálja arra, hogy mindig van lehetőség egy jobb életre.

Adwoa Aboah

Habár nem zenész, de a britt modell lenyűgöző karriert tudhat maga mögött, pedig még csak 26 éves. Megjárta már a Chanel, Dior vagy Versace kifutóit, de számtalan luxusmárka kampányának az arca is volt. Ismert arcát a modell arra használja, hogy feminista aktivistaként minél több platformon kihangsúlyozza a nőket érő hátrányos megkülönböztetést. A modell egész életében mentális zavarral küzdött, 2017-ben az egész világ előtt, nyíltan bevallotta, hogy tinédzser éveiben többször is öngyilkosságot követett el. A bipoláris zavarral küzdö Aboah mindent megtesz, hogy felhívja a figyelmet a mentális problémák fontosságára, 2015-ben saját weboldalt is létre hozott a hasonló problémával küzdő fiatalok számára. A londoni gyökerekkel rendelkező aktivista évek óta járja a világot, hogy különböző iskolákban beszéljen fiatal lányokkal a mentális egészségről, és megbizonyosodjon róla, hogy minél kevesebben küzdjenek szorongással, depresszióval és dühkitörésekkel.

Adwoa nem csak egy csinos arc, a majdnem egymilliós Instagram táborral rendelkező modell azért küzd, hogy ne a férfiak döntsenek a nők testéről, terhességéről és helyzetéről.

Janelle Monáé

Tavaly a rózsaszín vagina ruhájával forgatta fel az internetet, amit a Pynk című videoklipben lehetett látni. A hat Grammy-díjra jelölt énekesnő két Oscar-díjas filmben is szerepelt, de kevesen ismerik behatóan a munkásságát. Janelle Monáé a kaméleont megszégyenítő módon képes változtatni saját stílusát, tíz év alatt volt már futurisztikus fembot és öltözött már fiúnak is. Zenéjében folyamatosan jelen van a gender-kérdés, a rasszizmus és az előítéletek kezelése. Nem véletlen, hogy két olyan filmben játszott, amiben a nők helyzete (A számolás joga) és az identitás keresése (Moonlight) van főszerepben.  A februári Grammy-díjátadón való fellépésén a 'Make Me Feel' című számát adta elő, ami a diverzitást, és a nők különbözőségeit ünnepelte. 10 éves zenei pályafutása során az önelfogadás is központi témaként szolgál, rengeteg dala a meleg kultúra himnuszaként van számontartva. Az énekesnő szexuális hova tartozását évekig homály fedte, de nemrég bevallotta, hogy pánszexuális. Ez annyit jelent, hogy nemtől függetlenül a másik fél személyiségébe szeret bele. A multitalentum azt is kifejtette, mennyire nehéz elfogadni saját identitását, hogy afroamerikaiként még queer is. Janelle Monáe lényegében a modern Madonna, folyamatosan változik, és fejlődik, a rajongóknak állandó fejtörést okozva.

Csáka Eszter

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
1

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
2

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
3

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
4

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
5

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
6

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

30 ikonikus hollywoodi barátság
7

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
8

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Ezek is érdekelhetnek

Kulisszatitkok – így készült Zendaya, Karlie Kloss és Stella McCartney frizurája a Met-gálára

Támogatott tartalom

Kulisszatitkok – így készült Zendaya, Karlie Kloss és Stella McCartney frizurája a Met-gálára

Támogatott tartalom

2024.05.10. 6 perc olvasás

BACKSTAGE SECRETS

Zendaya Met-gálán viselt ruháit imádja mindenki, elvarázsolt hercegnőként festett a vörös szőnyegen

Zendaya Met-gálán viselt ruháit imádja mindenki, elvarázsolt hercegnőként festett a vörös szőnyegen

2024.05.07. 2 perc olvasás

MET GALA 2024

Zendaya vintage ruháját imádják a nők, 26 éves darabot választott

Zendaya vintage ruháját imádják a nők, 26 éves darabot választott

2024.05.06. 2 perc olvasás

MET GALA 2024

Itt van 2024 legtrendibb hajszíne: a mézszőke

Itt van 2024 legtrendibb hajszíne: a mézszőke

2024.05.05. 3 perc olvasás

HAIR TREND

4 híresség, aki biztosan ott lesz a 2024-es Met-gálán

4 híresség, aki biztosan ott lesz a 2024-es Met-gálán

2024.04.30. 2 perc olvasás

Fontos esemény

Zendaya fehér overálját akarja mindenki, tökéletes nyárra

Zendaya fehér overálját akarja mindenki, tökéletes nyárra

2024.04.27. 2 perc olvasás

Trendi fehér

Zendaya szettjét imádja most mindenki, rajonganak a nők a kabátjáért

Zendaya szettjét imádja most mindenki, rajonganak a nők a kabátjáért

2024.04.23. 1 perc olvasás

SPRING FASHION

Zendaya meglepő hajjal jelent meg, különleges jelentése van

Zendaya meglepő hajjal jelent meg, különleges jelentése van

2024.04.19. 2 perc olvasás

Tenisz

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves