Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Karácsonyfa

5 trükk, amelyekkel tovább friss marad a karácsonyfa

2022. december 09.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

karácsonyfa ünnepek ünnepi dekoráció tippek kaárcsony
5 trükk, amelyekkel tovább friss marad a karácsonyfa
© Fotó: Getty Images

A karácsonyfa frissen tartása nem egyszerű feladat, most adunk pár tippet. 


Vannak, akik szeretik sokáig élvezni a karácsonyfa látványát az otthonukba, ám élő fenyő esetén ez nem egyszerű. A fa frissességét a lakásban sok dolog befolyásolja, ám pár hasznos praktikával meghosszabbítható az élete. 

Így lesz sokáig friss a karácsonyfa

Földlabdás fa esetén egyszerű a dolog, hiszen a növény a gyökerén keresztül képes felvenni a vizet, így megakadályozható a kiszáradás. Ám a vágott karácsonyfákkal már nem ennyire egyszerű a helyzet. Típustól függően pár nap múlva megjelennek a száradás jelei, idővel pedig a tűlevelek is távoznak. 

A karácsonyfa élettartama függ a típusától, ezért érdemes olyat választani, ami jobban bírja a lakás melegét. Ilyen például a nordmann. 

Vágd le a törzsét

Mielőtt a fa bekerülne a talpba, vágj le a törzséből pár centimétert. Ebben az esetben a fa jobban fel tudja majd venni a vizet a kivágás után, mivel pár napig még képes erre. Ez a praktika csak abban az esetben működik, ha olyan talpat vásárolsz, ami öntözhető, vagy rendelkezik beépített víztározóval. Ügyelj rá, hogy minden nap kerüljön friss víz a karácsonyfára. 

Megfelelő hely 

Sokan a karácsonyfát aszerint helyezik el az otthonukba, hogy hol esztétikus, és nem veszik figyelembe a fa igényeit. Ám részben ettől függ a frissessége. A fenyőfák nem szeretik a meleget, és a közvetlen hőhatást. Ezért sosem szabad őket radiátor mellé helyezni, és igyekezni kell a lakás leghidegebb pontjára felállítani. 

Maradjon kinn 

A kivágott fenyő jobban szereti a kinti környezetet, ezért ameddig csak lehet, ne vidd be a lakásba. Minél tovább marad kinn, annál tovább lesz szép a lakásban. 

Rendszeres öntözés 

Az öntözés nagyon fontos a kivágott fák esetében, a hidratáltság pedig elősegíti, hogy sokáig megmaradjon a fenyőillat. Naponta egyszer elég, ha friss víz kerül rá, már ezzel meghosszabbítható az élettartama. 

Egy kis plusz

A sima víz mellett egy kevés szódabikarbónát, citromlevet is önthetsz a vízbe. Nem kell velük túlzásba esni, és a kettőt nem is szabad egyszerre alkalmazni. Elegendő belőlük egy teáskanálnyi. A keményítő szintén jót tesz a fenyőfának, az is kiváló módszer, ha tésztafőzés után a vizet nem a lefolyóba öntöd, hanem egy kevés belőle a karácsonyfa alá kerül. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves